Artista Claudia Maria Prelipcean a expus peste 60 de lucrări de artă plastică contemporană la Galeria de Artă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Corpul A, etajul I, lucrări ce pot fi admirate până pe 28 februarie 2024. Expoziția de pictură și grafică, intitulată „Vizual - Armonic 2”, cuprinde lucrări realizate de artistă în perioada 2021-2023.
Parte din tablouri reprezintă rodul atelierelor din cadrul Masterului de Pictură de la Universitatea „George Enescu” din Iași, sub atenta îndrumare a profesorilor Zamfira Bârzu și Mihai Tarași, dar și a altor profesori ieșeni.
Curatorul expoziției, asist. univ. dr. artist vizual Ana-Maria Ovadiuc AMO, ne-a dat mai multe date despre artista Claudia Maria Prelipcean, care are la bază studii superioare în matematică, însă a avut mereu o pasiune ascunsă și arzătoare pentru artă. A participat constant la expozițiile Asociației de artă Nicolae Tonitza (TAG) din Suceava, iar în 2023, în luna august, a avut prima ei expoziție personală la Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, intitulată „Vizual - Armonic 1”.
„Lucrările Claudiei sunt realizate în diferite tehnici. Pornind de la pictura clasică, pe care o puteți observa în lucrări ca Autoportret și Scaieți (laviuri în ulei pe pânză), celelalte sunt lucrări realizate în cadrul atelierelor de pictură de la facultate. Aici abordează tehnici noi, precum: combinații între tușuri colorate și cărbune, acrilice și creioane colorate, sau materiale plastice din plase lipite pe carton. Structurile plastice moderne, din lucrările artistei, se regăsesc în conceptul fundamental al naturii, concept care, de altfel, stă la baza viitoarei lucrări de dizertație. Inspirată de matematica lui Fibonacci, cunoscut de asemenea ca Leonardo Bonaci din Italia (1170-1250), Claudia aplică în artă matematica acestuia. Chiar dacă formulele sale nu se observă, formele sale plastice simt și cresc în spiralele naturale ale crengilor și trunchiurilor de copaci, răsărite de niciunde în verticala tablourilor”, a explicat curatorul expoziției deschise permanent și care poate fi vizitată, gratuit, în perioada 1-28 februarie 2024, între orele 9:00-20:00.
Pe lângă compoziții de sorginte vegetală, mai spune asist. univ. dr. artist vizual Ana-Maria Ovadiuc AMO, expoziția de la USV reunește și zece portrete. „Interesante prin tehnica de abordare, personajele au o liniște telurică și absentă. Inspirate din lucrările artistului italian Amedeo Clemente Modigliani (1884-1920), cunoscut pentru stilul său modern și suprarealist, caracterizat de o alungire exagerată a fețelor, gâturilor și în general a figurilor umane, personajele cu gâturi alungite ale Claudiei își opresc frunțile în latura de sus a tablourilor, ca și cum mintea li s-ar deschide mai departe într-o altă simeză a spațiului minții. Ochii lor închiși visează liniștea. Tonurile și nuanțele de albastru ultramarin și roz pal, până la roșu vermilion și roșu bordo, inundă suprafețele generoase ale portretelor”, a completat curatorul, adăugând că „spiritul critic al artistei cenzurează uneori compozițiile plastice, și sentimentul de nemulțumire o duce de fapt la o permanentă autodepășire. De aceea a și realizat atâtea lucrări într-o perioadă relativ scurtă de trei ani, iar bursa obținută pentru activitatea la facultate de până acum îi validează meritele”.
Coordonatorul evenimentului cultural de la Galeria de Artă USV: curator asist. univ. dr. artist vizual Ana-Maria Ovadiuc AMO. Organizatori: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Asociația de Artă „Nicolae Tonitza” din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Partener: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.