Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava a înregistrat, în 2023, 621 de sesizări de violenţă în familie, sesizări care, din păcate, s-au confirmat, în urma anchetelor sociale și datelor constatate în teren. Dintre aceste sesizări, 491 s-au referit la neglijarea copiilor de către părinți/rude, în 62 de cazuri a fost vorba de abuz fizic, în alte 56 de cazuri copiii au fost abuzați emoțional și în 12 cazuri s-a confirmat abuzul sexual asupra minorilor.
Fiecare caz în parte a fost analizat de specialiștii DGASPC Suceava. Prin mijloacele pe care le are la dispoziţie Protecţia Copilului Suceava, dar şi în colaborare cu primăriile, reprezentanţii instituţiei de protecţie socială încearcă să intervină şi să ajute cât mai multe astfel de familii şi cât mai mulţi copii abuzaţi. Sunt şi cazuri grave, în care se impune internarea în regim de urgenţă a minorilor abuzaţi, în Centrul de primire a copilului în regim de urgență. Aici ajung copiii aflați în situaţie de risc. Imediat se face un plan de servicii, se ia legătura cu primăria de unde aparţine minorul, se cere o anchetă socială, se stă de vorbă cu minorul, cu cei care aduc minorul în centru, poliţie, reprezentanţi ai primăriei, pentru a cunoaşte care este situaţia acestuia, iar minorul intră într-un program de consiliere psihologică.
În anul 2022, din statisticile DGASPC Suceava rezultă că au fost înregistrate aproape 800 de sesizări de violenţă în familie, din care 648 de cazuri au fost de neglijare, 65 de abuz fizic, 14 de abuz sexual, 68 de abuz emoțional, trei cazuri de exploatare prin muncă și un caz de exploatare sexuală.
- Și-a bătut soția de față cu cei doi copii
În una dintre cele 621 de sesizări ajunse anul trecut la reprezentanții DGASPC Suceava, sesizare venită de la Poliția Municipiului Suceava, a fost vorba, inițial, despre neglijență în familie, situație reclamată de către tatăl a doi minori. Acesta a povestit că fosta lui soție nu se ocupă de cei doi copii, unul în vârstă de 9 ani, celălalt în vârstă de 6 ani, motiv pentru care s-a procedat la evaluarea pe teren a situației familiale.
„În urma evaluării situației și a declarațiilor date de mama copiilor, a ieșit la iveală faptul că fostul soț exercitase în nenumărate rânduri acte de violență fizică și psihică asupra soției în prezența copiilor. Mama a refuzat internarea în Centrul de violență domestică împreună cu minorii și a fost consiliată pentru a se îndepărta de agresor, aceștia locuind în același bloc, în apartamente diferite. Ca urmare, mama a solicitat ordin de protecție împotriva fostului soț și s-a mutat împreună cu minorii la domiciliul părinților săi”, au explicat reprezentanții DGASPC Suceava.
Tatăl celor doi minori a depus sesizări atât la Poliție, cât și la Protecția Copilului cu privire la neglijență din partea mamei asupra copiilor, sesizări care nu s-au confirmat. Atât mama, cât și copiii au beneficiat de servicii de consiliere în cadrul DGASPC.
• Copii ai străzii
Directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, ne-a spus că anul trecut specialiștii din cadrul instituției pe care o conduce au monitorizat 101 copii ai străzii, care au beneficiat de servicii de specialitate: consiliere psihologică și socială, cu monitorizare post reintegrare în familie.
Un caz instrumentat de Protecția Copilului Suceava, în 2023, a fost cel al unei tinere dintr-o localitate limitrofă municipiului Suceava, în vârstă de 25 de ani, mamă a trei copii minori, care a fost prinsă în repetate rânduri la cerșit în zona marketurilor din municipiul Suceava, de către echipaje ale Poliției Locale. Deoarece unul dintre minori avea doar un an și câteva luni, mama a fost dusă la Centrul Maternal Suceava, pentru a beneficia de serviciile oferite cuplului mama-copil.
Cu toate acestea, tânăra mamă a refuzat internarea, motivând că mai are doi copii acasă și declarând că nu va mai practica cerșetoria. Deoarece a fost identificată din nou la cerșit, împreună și cu ceilalți minori, și în urma evaluărilor efectuate pe teren, unde s-a constatat că minorii nu erau îngrijiți corespunzători, fiind exploatați prin cerșetorie, s-a luat decizia preluării minorilor în sistemul de protecție, mama fiind de acord cu o măsură de protecție doar pentru cei doi copii mai mari, aceștia fiind preluați de către un asistent maternal profesionist, prin dispoziția directorului executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.
„Pentru al treilea copil, deoarece s-a considerat că este periclitată viaţa, educația, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială, integritatea corporală, sănătatea fizică și psihică a copilului de către mamă și întâmpinând refuzul mamei, colegii de la Serviciul Urgențe au solicitat o anchetă socială de la reprezentanții Compartimentului de Asistență Socială din cadrul primăriei de domiciliu, aceștia propunând instituirea unei măsuri de protecție pentru minorul aflat în situație de risc. În acest caz, a fost solicitată ordonanță președințială către instanța judecătorească pentru instituirea unei măsuri de protecție speciale pentru minor, la un asistent maternal profesionist”, ne-au spus reprezentanții DGASPC Suceava.
- Colaborare între instituții
În județul Suceava se încearcă dezvoltarea de servicii acordate copiilor străzii, copiilor implicaţi în comiterea de fapte antisociale, precum și copiilor traficați și refugiați. Când se vorbește de fenomenul copiilor străzii, specialiștii vorbesc și de abuzul fizic, abuzul sexual, exploatarea prin muncă și obligarea la cerșetorie, afectarea stării de sănătate prin contractarea unor boli cum ar fi hepatita, tuberculoza. În rândul copiilor străzii, spun specialiștii, sunt incluși nu numai copiii, adolescenții și tinerii care locuiesc efectiv în stradă, ci și cei care petrec foarte mult timp în stradă cu prietenii și lipsesc de la ore, iar seara se întorc în propriile familii sau în centre. Nu numai sărăcia contribuie la amploarea fenomenului, ci și anturajul, care, pe moment, poate fi foarte atractiv și generator de mici satisfacții, dar care, pe termen lung, determină ruperea completă a copilului sau adolescentului de familie și de mediul educațional, putând avea urmări deosebit de grave pentru viitorul acestuia.
Pentru a ajuta copiii străzii, DGASPC Suceava colaborează cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, Inspectoratul Județean de Poliție și Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Suceava. Specialiștii spun că familiile care îşi trimit copiii în stradă, la cerșit, îi privează de dreptul de a avea o copilărie normală, care să le asigure o dezvoltare fizică şi psihică sănătoasă. Muncile grele la care pot fi supuşi, orele petrecute în frig, pe stradă, potenţialele pericole la care pot fi expuşi (violenţe verbale, fizice, violuri) pot genera, pe termen mediu şi lung, dezechilibre comportamentale şi psihice ale copiilor, care vor creşte deficitar şi vor ajunge tineri delincvenţi.
De altfel, majoritatea delincvenţilor provin din familii dezorganizate, în care nu au beneficiat de atenţie, afecţiune, interes, de modele parentale sănătoase, echilibrate, explică specialiștii.
DGASPC Suceava a încheiat, în 2023, și opt contracte de voluntariat pentru desfășurarea de activități cu beneficiarii serviciilor sociale din județul Suceava.