Controlul de legalitate a actelor administrative emise de primari și de consilii locale în cursul anului trecut, exercitat prin Instituția Prefectului, a dus la identificarea a 162 de acte considerate ilegale, a declarat, joi, în conferință de presă, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.
Acesta a arătat că, în anul 2023, din totalul de 49.149 acte administrative adoptate sau emise de autoritățile publice locale și comunicate prefectului în vederea verificării legalităţii, 48.987 acte au fost considerate legale, iar 162 de acte au fost considerate ilegale. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre dispoziții de primar și de hotărâri ale consiliilor locale care vizează patrimoniul localității respective. În urma solicitării de modificare sau revocare transmise de Prefectură, 145 dintre actele considerate ilegale au fost modificate sau revocate de cel care le-a emis, 12 acte sunt încă în analiza la consiliul local, fiind în termenul de 6 luni acordat pentru modificare sau revocare, iar 5 acte au fost menţinute de emitent şi ulterior au fost contestate de prefect în contencios administrativ.
Conform prefectului, numărul actelor considerate ilegale a scăzut față de anul precedent. În anul 2022, din 45.553 de acte administrative adoptate/emise de autoritățile publice locale și comunicate prefectului pentru control de legalitate, 386 acte au fost considerate ilegale. După comunicarea acestui lucru către emitent, 375 acte au fost modificate sau revocate, iar 11 acte au fost menţinute. Prefectura le-a contestat în contencios administrativ, instanța a admis acțiunea și a anulat actul administrativ contestat.
Alexandru Moldovan a mai spus că instituția pe care o conduce este parte în diverse litigii, peste 1.000 de dosare fiind numai pe probleme de fond funciar și 64 de dosare în contencios administrativ. Șase acțiuni au fost introduse de prefect pentru anularea unor autorizații de construire, „la propunerea motivată a Inspectoratului de Stat în Construcții și în urma unei analize proprii”. Aspectele cel mai des invocate vizează accesul mașinilor de pompieri în anumite zone, unde s-a construit fără respectarea prevederilor legale.