Doctorul dornean Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a făcut parte din nou din delegația Autorității Naționale Sanitar Veterinare la o întâlnire foarte importantă, organizată de WOAH – Organizația Mondială pentru Sănătate Animală.
La Bruxelles au participat specialiști în medicină veterinară din toată Europa, dar și de pe alte continente, tema fiind una de interes general - gestionarea bolilor care decimează animalele și cauzează mari pagube economice.
Este vorba de cele două mari probleme ale momentului, pesta porcină africană (PPA), care decimează populațiile de porci, respectiv de gripa avariară.
În urma întâlnirii, doctorul Voloșeniuc a arătat că în cazul gripei aviare se întrevede mai aproape o soluție.
În Franța s-a început vaccinarea păsărilor cu un vaccin acreditat și urmează Olanda, ambele țări înregistrând mari pierderi economice din cauza gripei aviare.
”Este o problemă extrem de importantă, atât pentru sectorul economic, însă și pentru sănătatea omului. Se știe, virusul aviar înalt patogen se poate transmite și la om, iar în cazul pestei africane decimarea populației de porcine a schimbat consumul spre alte specii, în unele părți ale lumii, ceea ce a fost și poate fi periculos”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Și în cazul pestei porcine africane există un vaccin în lucru în Europa, iar în Vietnam se vaccinează deja porci cu un vaccin produs în Asia.
Problema va fi în viitor cu privire la costuri, ambele vaccinuri presupunând costuri mari care nu se știe în ce măsură vor putea fi acoperite în România și nu numai în România.
Deși nu s-au avansat termene oficiale, se speră ca în cel mult 2 ani să existe vaccinuri eficiente și la scară largă atât pentru gripa aviară, cât și cu privire la pesta porcină africană.
În județul Suceava situația privind evoluția celor două boli este cât de cât sub control, însă la nivel național sunt pierderi foarte mari.
Zilele trecute, la Focșani, virusul pestei africane a intrat într-o fermă cu peste 20.000 de porci. Și în cazul gripei aviare, virusul a făcut mari pagube la o fermă din Olt.
Pesta porcină africană face pagube în România din anul 2018, cu un vârf atins în 2021.
Gripa aviară se manifestă de mai puțină vreme, însă se dovedește mai greu de controlat decât PPA (pesta porcină africană).