De la începutul acestui an, programul „Masa caldă”, desfășurat în 450 de școli din țară, devine „Masă sănătoasă” și vizează, mai ales, motivarea elevilor pentru a participa la cursuri prin acordarea unui prânz consistent și echilibrat nutrițional.
Masa va costa maximum 15 lei/elev, în această sumă fiind incluse prețul materiei prime, al serviciilor de preparare și cheltuielile de transport.
În „Masa sănătoasă” a elevilor este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, uleiul se va folosi o singură dată, iar mâncărurile „grele”, precum tocăturile prăjite sau alte prăjeli, vor fi evitate.
În programul „Masă sănătoasă” intră automat școlile care figurau în vechiul program al Guvernului, la nivelul județului Suceava fiind vorba de circa 4.300 de elevi din 12 școli (școlile gimnaziale din Moldova Suliţa, Gulia – Dolhasca "Ion Barbir" Capu Câmpului, Măriței – Dărmănești, Humoreni - Comănești, Poiana Stampei, Voitinel, Berchișești, Ciprian Porumbescu, ”Învățător Vasile Hihor” Baia și școlile primare din Mironu, Valea Moldovei și Țâmpoceni – Păltinoasa).
În cazul în care masa caldă nu poate fi preparată în incinta unității, elevii vor primi un pachet livrat în sistem de catering.
Odată cu lansarea programului „Masa sănătoasă”, Guvernul a venit și cu promisiunea de a extinde lista școlilor beneficiare până la 1.000 în toată țara.
- Sugestii de preparate
Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli/conopidă cu brânză, tocană de legume, cartofi franțuzești, dar și sandviș cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandviș cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov și fruct întreg.
De asemenea, în normele minime obligatorii care trebuie respectate se precizează că responsabilii vor evita asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele.