Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 17 (8546)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultim omagiu

Radu Leontie Cenușă, Profesor Emeritus și fost decan al Facultății de Silvicultură din Suceava, s-a stins din viață

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre marile personalități ale Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. dr. ing. Radu Leontie Cenușă, fost decan al Facultății de Silvicultură cu titlul de Profesor Emeritus, a trecut la cele veșnice. Cu o importantă activitate didactică în cadrul universității sucevene, Radu Leontie Cenușă a pus bazele Facultății de Silvicultură la Suceava, îndrumând în activitatea sa generații de absolvenți și doctoranzi și crescând prestigiul instituției în care a activat peste 30 de ani. Comunitatea studențească și profesorală a Universității ”Ștefan cel Mare” deplânge dispariția sa și prin intermediul comunicatului pus la dispoziție de conducerea instituției, unde prestigiosul profesor a activat cu mare pasiune și dedicare:

”Profesorul ne-a părăsit!

Am primit astăzi cu mare întristare vestea plecării din această lume a Domniei-Sale Profesor doctor inginer Radu Leontie Cenușă, Profesor Emeritus al Universității <Ștefan cel Mare> Suceava, decan al Facultății de Silvicultură Suceava și distins cercetător.

Profesorul Cenușă a avut un important rol de creator de școală forestieră, atât prin susținerea activă a ideii de reînființare a școlii silvice superioare în Bucovina, cât și prin consolidarea colectivului Facultății de Silvicultură și instruirea promoțiilor de silvicultori în spiritul respectului față de pădure. Cursurile domniei sale erau demonstrații de elocvență și energie, iar discursul său cultivat, deși rațional, împărtășea adesea emoția descoperirii pădurii. Un proiect caracteristic spiritului optimist al domnului profesor a fost renașterea revistei științifice <Bucovina Forestieră> sub coordonarea sa ca redactor-șef.

Domnul profesor a venit pe lume într-o zi specială, pe 21 iunie, în anul 1951, în localitatea Vatra Moldoviței. Viața sa a fost legată fundamental de pădure, aceasta fiind aproape de casa natală, peste râul Moldovița. Deși pasionat mai degrabă de mecanică, a urmat cursurile Liceului Silvic de la Câmpulung Moldovenesc între 1966 și 1971, iar apoi ale Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov. Filogerman convins, a urmat în anul 1984 o specializare pe tema regenerărilor naturale la Universitatea din Freiburg, Germania, iar ulterior, în anul 1993 a obținut titlul de doctor în ecologie forestieră, la Academia de Studii Agricole și Silvice, cu teza <Cercetări asupra structurii, volumului ecosistemic și succesiunii ecosistemelor forestiere de limită din Carpații nordici (Călimani și Giumalău)>.

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1976, la Ocolul Silvic Moldovița, un an mai târziu fiind atras în colectivul de cercetare al Stațiunii Câmpulung Moldovenesc din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, unde activitatea sa științifică a fost recunoscută prin numeroase premii naționale și internaționale.

Activitatea didactică la Facultatea de Silvicultură din Suceava a început-o în toamna anului 1993, disciplinele predate de-a lungul timpului fiind Meteorologie-Climatologie, Silvicultură, Dinamica ecosistemelor și Metodologia cercetării științifice în silvicultură. Domnia sa a fost Decanul Facultății de Silvicultură între anii 2004 și 2008. În ultimii ani, de experiența domnului profesor au beneficiat și numeroși doctoranzi pe care i-a avut în îndrumare.

Colegii de la Facultatea de Silvicultură din Suceava regretă profund trecerea în neființă a celui care a fost Profesorul Emerit Radu Leontie Cenușă și transmit sincere condoleanțe familiei!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Leontie Cenușă, Profesor Emeritus și fost decan al Facultății de Silvicultură din Suceava, s-a stins din viață.
 Vizualizări articol: 855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Radu Leontie Cenușă, Profesor Emeritus și fost decan al Facultății de Silvicultură din Suceava, s-a stins din viață5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei