Consilierii județeni au aprobat, în ședința de săptămâna trecută, cu câți lei per kilometru decontează naveta elevilor care merg la școală în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciului de transport public, transport de tip curse școlare.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că la licitațiile organizate pentru atribuirea licențelor de transport elevi au fost contestații „din rândul transportatorilor” și cauza nu a fost încă judecată pe fond, iar licitația organizată conform noilor reglementări este încă în etapa de evaluare, după care urmează perioada legală în care se pot face contestații. În acest context, s-a recurs la soluția stabilirii unei sume forfetare până la clarificarea licitațiilor.
Propunerea Consiliului Județean Suceava către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilități publice (ANRSC) a fost de decontare a 0,37 de lei/km inclusiv TVA, iar în data de 17 ianuarie a.c. ANRSC a avizat această sumă. Până la 1 februarie a.c. banii se vor da transportatorilor, iar de la 1 februarie se vor da direct elevilor, prin Inspectoratul Școlar. „Se deblochează situația și sperăm să avem cât mai repede rezultatul la licitație”, a spus Flutur.
Valoarea medie a sumei forfetare pentru decontarea navetei elevilor, la nivel național, este de 0,37 de lei/km. Sume mai mari oferă județele Satu Mare - 0,63 lei/km, Caraș Severin - 0,61 lei/km, Alba - 0,56 lei/km, Bistrița-Năsăud – 0,50 lei/km, în timp ce județe precum Botoșani, Cluj, Gorj sau Olt decontează 0,24 lei/km.
Conform legii, elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de gratuitate la serviciile de transport public județean, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație. În județul Suceava fac naveta zilnic aproximativ 8.400 de elevi.