Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 16 (8545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Păstrarea moștenirii lăsate de Mitropolitul Bartolomeu Anania, un deziderat al organizatorilor simpozionului de la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizat de către Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare” (USV), Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Humor și Parohia „Sfântul Nicolae” din Șcheia, simpozionul național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, desfășurat vineri în Sala Auditorium ”Joseph Schmidt” din USV, și-a propus o readucere în atenție a personalității marelui cărturar, vrednic arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Evenimentulorganizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a axat pe prezentarea operei Mitropolitului Bartolomeu Anania, cunoscut scriitor, poet, eseist și dramaturg, un prolific creator de cultură românească. În cadrul amplei sesiuni de comunicări prezentate publicului, i-au adus un omagiu conferențiari din Cluj, Iași, Galați, Alba Iulia și Suceava, profesori, teologi și cercetători care au împărtășit din bucuria întâlnirii prin luările lor de cuvânt.  

Cuvântul de bun venit a fost rostit de prof. Daniela Ceredeev, inspector de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava. În cuvântul celor care au prezentat creația marelui gânditor, conferențiarii au arătat importanța păstrării moștenirii lăsate de mitropolitul și omul de cultură Bartolomeu Anania neamului românesc. Ei au mărturisit modul în care au luat contact cu creația sa și revelația descoperirii operei acestui ”slujitor al cuvântului”, o operă care va rămâne veșnic o sursă de inspirație pentru cei care doresc să-l întâlnească pe autor.  

Profunzimea operei lui Bartolomeu Valeriu Anania a fost evocată de personalități precum prof. univ. dr. Virgil Nistru-Țigănuș, scriitorul Grigore Ilisei, pr. scriitor Ion Buga, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, prof. univ. dr. Niculina Iacob și lect. univ. dr. Geta Moroșan, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea, „Ștefan cel Mare” Suceava, dr. Doina Pologea Berceanu, scriitoare, prof. dr. Carmen Dura, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, prof. Daniela Ceredeev, monahia dr. Georgiana Diaconița, de la Mănăstirea Dragomirna, și pr. Cezar Onesim, organizator și drd. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Nu au lipsit de la întâlnire nepoții marelui mitropolit, Brândușa Munteanu și Laurian Anania, iar bucuria cuvântului ascultat a fost mare pentru elevi ai Colegiului Tehnic „Petru Mușat” din Suceava și ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, monahii din Eparhia Sucevei și Rădăuților, profesori și studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Școlare Sucevene pentru Educație și Dezvoltare, cu toții prezenți în sală.

Marele premiu al Simpozionului „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania” a fost oferit în acest an scriitorului și jurnalistului de presă, radio și televiziune Grigore Ilisei, de la TVR Iași.

Evenimentul a continuat sâmbătă, 20 decembrie, cu o slujbă de pomenire a Mitropolitului Bartolomeu Anania, strămutat la cele veșnice în urmă cu aproape 13 ani, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Dragomirna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păstrarea moștenirii lăsate de Mitropolitul Bartolomeu Anania, un deziderat al organizatorilor simpozionului de la USV.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Păstrarea moștenirii lăsate de Mitropolitul Bartolomeu Anania, un deziderat al organizatorilor simpozionului de la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei