Regimul de prescriere și eliberare a antibioticelor și antifungicelor în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost modificat printr-un ordin emis de ministrul Sănătății, în data de 17 ianuarie a.c.. Președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, a precizat că medicamentele din categoriile menționate „nu se eliberează la cerere”, ci pe bază de prescripție medicală, care se reține în farmacie. Rețeta trebuie să aibă obligatoriu serie și număr, date de cabinetul medical al medicului care a prescris medicamentele. Doinița Cocriș a declarat că deocamdată nu are informația dacă medicii au luat cunoștință deja despre noul model de rețetă, așa că a transmis tuturor farmaciilor din județ să nu blocheze eliberarea de antibiotice pe considerentul că rețeta nu are serie și număr.
Președinta Colegiului Farmaciștilor din Suceava a subliniat că, în situații de urgență, medicamentele care fac obiectul acestui ordin se pot elibera pentru maximum 72 de ore, pentru sfârșitul de săptămână și sărbătorile legale.
„Farmacistul va utiliza toate cunoștințele sale profesionale pentru a veni în sprijinul pacientului și va decide eliberarea dozei de urgență. Cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore va fi stabilită conform rezumatului caracteristicilor medicamentului. Doza de urgență se va elibera o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații a pacientului sau aparținătorului acestuia”, a afirmat Doinița Cocriș. Farmacistul trebuie să recomande pacientului, la orice eliberare de antibiotice în regim de urgență, să se adreseze imediat medicului.
În cazul copiilor, la eliberarea acestor medicamente farmacistul trebuie să le spună părinților să consulte în cel mai scurt timp medicul de familie sau să apeleze la serviciul de urgență.
Potrivit Doiniței Cocriș, acest ordin al ministrul Sănătății „nu schimbă esențial modul de prescriere și eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de tip sistemic”, oferind posibilitatea ca atunci când situația o impune, pentru cazuri de urgență, farmacistul, „conform pregătirii sale profesionale”, să poată elibera antibiotice pentru 72 de ore.
Mai trebuie spus că eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin ordinul menționat. Farmaciile și cabinetele au la dispoziție 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului pentru adaptarea sistemelor informatice. După acest termen, farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Scopul declarat este ca, în baza datelor colectate în timp real, să se ia măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic.