Școlile, grădinițele și liceele din municipiul Suceava beneficiază de cea mai mare alocare bugetară, ca domeniu separat, peste 35 de milioane de euro urmând să fie dați de administrația locală pentru lucrări de reparații, investiții, dar și achiziții de bunuri și servicii necesare învățământului.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, care pregătește în această perioadă proiectul de buget pentru anul în curs, a spus că, la fel ca și anii anteriori, unul dintre capitolele cele mai importante este cel destinat educației, an de an fiind făcute investiții majore în infrastructura școlară, pentru ca elevii să beneficieze de condiții cât mai bune și de școli moderne.
„Avem un buget generos la școli - 35,214 milioane de euro, cea mai mare parte fiind pentru investiții și reparații. Acesta cuprinde 30 de proiecte mari, din care 15 cu finanțare atrasă din fonduri europene și 15 pe care le realizăm din fonduri proprii”, a explicat Ion Lungu.
Astfel, anul acesta urmează să fie finalizată și dată în folosință clădirea pentru învățământ gimnazial la CN „Petru Rareș”, astfel încât toate orele se vor desfășura într-un singur schimb, reabilitarea și eficientizarea energetică a școlilor nr. 3, 7, 5, 9 și 10, a Colegiului „Mihai Eminescu” și a Colegiului „Dimitrie Cantemir”.
Anul acesta va demara și mansardarea Școlii ”Miron Costin”, din Burdujeni, reabilitarea infrastructurii școlare la colegiile „Al. Ioan Cuza” și „Samoil Isopescu”, construirea de grădinițe noi la Școala 1, în Centru, precum și în cartierul Obcini, în locul garajelor ce vor fi demolate.
Ca investiții care vor fi realizate din banii colectați din taxe și impozite la bugetul local, edilul Sucevei a menționat mansardarea Școlii Nr. 8, din cartierul George Enescu, și a Liceului cu Program Sportiv, modernizarea terenului de sport la Școala Nr. 9 din Obcini, reabilitarea internatului Colegiului „Dimitrie Cantemir”, reabilitarea sălii auditorium de la Colegiul de Artă, reabilitarea acoperișului la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, repararea fațadei Grădiniței „Așchiuță”, reabilitarea căminului la Colegiul de Informatică „Spiru Haret”, amenajarea cabinetului medical la Grădinița Obcini, amenajarea sălii multifuncționale la Grădinița „Țăndărică” și construirea unei săli de sport la Școala Nr. 4.
„Pentru Primăria Suceava, infrastructura școlară a fost și este o prioritate și se cunoaște – avem școli moderne”, spune Ion Lungu, care, în calitate de ordonator de credite, a alocat an de an cei mai mulți bani pentru educație.