Chipsuri cu aromă de pizza, snacksuri cu gust de bacon, rondele din pâine prăjită cu brânză, ambalate atractiv și colorat, sunt opțiunile alimentare de care dispun câteva sute de elevi în pauzele dintre cursuri.
Toate fie prea sărate, fie prea dulci, fie cu un conținut prea mare de grăsimi. Pe scurt, otrăvuri alimentare, junk food, gustări nesănătoase, a căror comercializare în incinta unităților de învățământ este interzisă prin lege.
Părintele unui elev de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava ne-a semnalat că magazinul din interiorul unității are la vânzare astfel de produse și, pauză de pauză, elevii aleg să își potolească foamea cu chipsuri, snacksuri, pufuleți și covrigei care, consumați cu regularitate, creează mari probleme de sănătate.
Magazinul este administrat de o persoană din afara școlii, care a încheiat cu Primăria Suceava un contrat de închiriere pentru spațiul în care funcționează magazinul de la parterul unității.
Conducerea școlii a menționat că a avertizat în repetate rânduri pe gestionarul magazinului cu privire la produsele vândute, însă acestea reapar pe rafturi.
Prof. Sidonia Apetrei, directoarea unității, a arătat că „avem permanent discuții cu privire la produsele vândute, am și pus la dispoziție legea care prevede produsele care pot fi comercializate în unitățile școlare. Mi-au transmis că răspunderea este a lor și își asumă activitatea. Când a fost cazul elevei care s-a înecat cu un jeleu și a decedat ulterior, tot noi am cerut retragerea din magazin a jeleurilor. I-am arătat produs cu produs care nu e în regulă. Doamna de acolo mai spune că dacă ar vinde doar ce ar avea voie, ar avea magazinul gol.
Ceea ce știu foarte sigur este că acest chioșc va fi foarte curând închis pentru că noi suntem într-un proiect european unde spațiul respectiv va fi dat pentru o sală de tratament. Lucrările au început și problema se va rezolva de la sine”.
La rândul său, administratorul magazinului a menționat că a scos de la vânzare o serie de produse – sucuri acidulate, gume, bomboane, jeleuri – însă foarte mulți elevi vin de acasă cu gustări nesănătoase, chipsuri și altele de acest fel.
De asemenea, acesta a mai menționat că legea este foarte restrictivă și că permite vânzarea unui număr foarte mic de produse, care nu ar putea susține activitatea magazinului.
Protecția Consumatorilor poate face ordine
Ordine ar putea face și comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava, care pot verifica dacă acești comercianți din școli respectă legea și pot retrage de la vânzare sau amenda acolo unde sunt nereguli.
Totuși, Stelian Simeria, șeful instituției, spune că nu au fost controale pe această tematică în ultimii ani, însă comisarii pot interveni dacă există o sesizare în acest sens.
„Nu a existat nici de la nivel național o tematică cu acest subiect, dar noi suntem deschiși să analizăm legea și să intervenim dacă aceasta nu e respectată”, spune Simeria.
Potrivit Ordin nr. 1563/2008, lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor cuprinde alimente cu conţinut mare de zaharuri (peste 15 g zaharuri/100 g produs: prăjituri, bomboane, acadele, alte produse similare), alimente cu conţinut mare de sare (peste 1,5 g sare/100 g produs: chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare), băuturi răcoritoare (orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate), alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare (orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitatea de vânzare), alimente neambalate etc.