O colonie impresionantă de lilieci, de peste 3.000 de exemplare, a fost salvată și relocată în siguranță din podul unei case din municipiu Suceava.
Locatarii intenționau ca în cel mai scurt timp să înceapă o serie de lucrări de renovare a mansardei clădirii, motiv pentru care au apelat la ajutorul unei fundații specializate în salvarea și reabilitarea animalelor sălbatice – Fundația Visul Luanei, București – pentru relocarea animăluțelor.
„Echipa noastră de teren a intervenit în aceste zile pentru a exclude parte dintr-o colonie foarte mare de lilieci de amurg (Nyctalus noctula) din podul unei case aflate în Suceava. Animalele erau în pericol de blocare şi ucidere, din cauza unor lucrări de renovare, în ciuda tuturor încercărilor de amânare şi excludere pe timp de primăvară. Din păcate animalele au ajuns chiar şi în pereții subțiri ai apartamentului, fiind dificil de extras”, au menționat cei de la Fundația Visul Luanei.
Pentru că misiunea era una extrem de migăloasă, salvatorii au avut nevoie de mai multe zile pentru a scoate liliecii din podul clădirii. Aceștia erau prinși în vata minerală din pod, în spații extrem de înguste, medicii de la București preluând liliecii, unul câte unul, pentru ca mai apoi să-i depoziteze în cutii.
Specialiștii menționează că cea mai bună variantă ar fi fost ca intervenția locatarilor asupra podului să se facă la finalul perioadei de hibernare a liliecilor, când ar fi plecat de unii singuri.
Intervenție în mai multe zile
Într-o primă fază, biologii de la Wilerness Research and Conservation, cu care Fundația Visul Luanei a colaborat pentru această intervenție, au preluat 535 de animale, care au fost transportate la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din București.
La internare, echipa medicală a Centrului a evaluat animalele, apoi au fost triate în funcție de greutatea corporală, hidratate și plasate în hibernare pentru sezonul rece.
„Majoritatea liliecilor sunt în stare bună de sănătate, însă o parte dintre aceștia prezintă patologii care vor necesita cazarea în unități de terapie intensivă și hrănire zilnică. (...) Pentru pacienții clinic sănătoși urmează o perioadă de hibernare controlată, urmată de evaluări periodice. Pentru aceasta, Centrul a decis să achiziționeze un dulap frigorific profesional care poate menține artificial hibernarea liliecilor.
S-a demonstrat că hibernarea controlată oferă un grad superior de supraviețuire a liliecilor, creând un microclimat optim de temperatură, umiditate și ventilație” au mai detaliat cei de la Fundația Visul Luanei. Aceștia au mai subliniat că liliecii sunt protejați de lege, iar astfel de intervenții, dacă sunt imperativ necesare, este recomandat a fi realizate în timpul sezoanelor de tranziție (primăvară, toamnă).