Ziua Culturii Naționale a fost momentul în care Consiliul Județean Suceava, alături de Muzeul Național al Bucovinei, a recunoscut oamenii de valoare și i-a apreciat așa cum se cuvine. Evenimentul moderat de directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a început cu acordarea a trei distincții. Este vorba de ordinul ”Meritul Bucovinei”, care a fost conferit în cadru festiv de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Vasile Tofan unui număr de trei personalități de talie mondială din județul Suceava și din străinătate.
Acordată în semn de recunoștință pentru aportul la îmbogățirea și promovarea culturii din Bucovina, distincția a revenit artiștilor suceveni Liviu Suhar și Ion Mândrescu, dar și lui Rainer Vollkommer, directorul Muzeului Național Liechtenstein. Emil Ursu a arătat că directorul Muzeului Național din Liechtenstein a fost cel care a facilitat o expoziție a operelor celor doi mari sculptori ai județului Suceava, Ion Irimescu și Ion Mândrescu, expoziție care a fost vizitată de 12.000 de oameni. ”Operele de artă devin valoroase și cunoscute dacă circulă, nu dacă stau într-un depozit”, a menționat Emil Ursu, care i-a mulțumit personal lui Rainer Vollkommer pentru toată colaborarea cu Muzeul Național al Bucovinei.
Partea a doua a evenimentului de luni, 15 ianuarie, a fost dedicată lansării cărții academicianului Cristofor Simionescu, ”Gânduri și memorii”, volum apărut la Editura Academiei Române. Născut la Dumbrăveni în 1920, Cristofor Simionescu și-a făcut copilăria la Plopeni, acolo a urmat și primii ani de școală, înainte de a pleca la Suceava și Iași. A fost cel mai longeviv rector din Europa după ce a condus Institutul Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iași timp de 23 de ani, din 1953-1976. Timp de 30 de ani, în perioada 1970-2000, a fost director al Institutului de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni”, fiind fondatorul școlii de știința polimerilor din România. A primit mai multe distincții, cea mai importantă fiind Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Ofițer în cursul anului 2000.
Cartea memorialistică ”Gânduri și memorii” a fost îngrijită și pregătită de nepoata Bogdana Simionescu, care a fost prezentă la Muzeul Național al Bucovinei, acolo unde a vorbit despre bunicul ei și a oferit autografe. La eveniment a participat și fiul omului plecat din Plopeni să cucerească lumea științelor chimiei, academician Bogdan Simionescu, dar și alți invitați, inclusiv foști elevi ai academicianului Cristofor Simionescu.
De la manifestare nu a lipsit primarul orașului Salcea, Ezekiel Belțic, care și-a exprimat gratitudinea pentru tot ceea ce a realizat această familia și a amintit că academicianul Cristofor Simionescu este cetățean de onoare post-mortem al acestei unități administrative, dar și faptul că Școala Gimnazială Plopeni îi poartă numele.
Mai trebuie spus că manifestarea de la Muzeul Național al Bucovinei a beneficiat de prezența unui numeros public, care a făcut aproape neîncăpătoare sala.