Protestele fermierilor suceveni, începute de vineri, cu marșuri în coloană, cu tractoare și utilaje, pe E 85, au continuat și mai vehement sâmbătă și duminică.
Cel mai critic moment a fost sâmbătă, când o coloană de tractoare care a venit în Suceava dinspre Salcea a forțat un baraj al jandarmilor, în zona sensului giratoriu din cartierul Burdujeni.
Foarte vehemenți, fermierii au intrat cu tractoarele pe trotuar și au ocolit astfel mașina forțelor de ordine, care se afla pe carosabil.
Jandarmii s-au mobilizat imediat și au blocat complet circulația pe artera principală a Sucevei, la intersecția cu strada Traina Vuia. Coloana de tractoare a fost oprită aici și au urmat lungi discuții între fermierii nemulțumiți și forțele de ordine. Ulterior, coloana de tractoare a plecat pe strada Traian Vuia cu o direcție certă – Vama Siret.
Blocajul din traficul din Suceava, de sâmbătă, a fost de 2 ore, iar pe sensul de mers de la Burdujeni spre centrul Sucevei a fost un blocaj aproape complet.
Fermierii au mers în coloană spre Vama Siret, unde, de sâmbătă după-amiază, s-a instaurat un blocaj al drumului spre frontieră, cu tractoare și utilaje. Au fost lăsate să treacă în anumite momente doar mașinile mici.
De sâmbătă după-amiază, la protest s-au alăturat și taximetriștii din Suceava.
Duminică, un număr și mai mare de tractoare a intrat în Suceava dinspre Salcea.
Flancați de polițiști și jandarmi, protestatarii au înaintat foarte încet pe artera principală a Sucevei, până la sensul giratoriu de la Bazar. Aici, după o nouă rundă de discuții cu jandarmii, fermierii s-au întors spre Burdujeni.
Vor sprijin concret din partea Statului Român și eliminarea concurenței neloiale dinspre Ucraina
Duminică după-amiază, peste 100 de tractoare și camioane blocaseră complet accesul spre Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Alte aproximativ100 de mașini ale protestatarilor erau blocate în zona orașului Siret.
Duminică după-amiază, accesul spre Vama Siret era complet blocat,
tractoare și camioane aflându-se pe toate cele patru benzi, pe o porțiune de aproximativ 2 kilometri lungime.
Fermierii au anunțat că nu vor ceda până când nu vor primi garanții clare de sprijin din partea Statului Român, concomitent cu eliminarea concurenței neloiale dinspre Ucraina.
Fermierii din Vama Siret erau din cel puțin trei județe - Suceava, Iași și Botoșani.
Duminică după-amiază, în Vama Siret a ajuns și prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, ca reprezentant în teritoriu al Guvernului României.
Acesta a fost întâmpinat cu huiduieli.
”Fermierii sunt nemulțumiți, în primul rând în urma rezultatelor slabe ale anului agricol trecut cauzate de prețurile mari la inputuri şi preţurile mici la produsele agricole şi, mai ales, de efectele războiului din Ucraina. Nici forurile UE şi guvernamentale nu au ajutat prea mult fermierii, dintre care unii sunt în situaţie de faliment”, au declarat cei de la Asociaţia Fermierilor din România.
La nivel central, reprezentanți ai fermierilor au participat la discuții și negocieri la mai multe ministere.