Noua valoare a punctelor pe baza cărora sunt plătiți medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu propusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate va duce la diminuarea numărului de consultații gratuite și implicit a rețetelor gratuite și compensate, afirmă medicii. Cei mai afectați, dacă va fi aprobat acest proiect aflat acum în transparență decizională, sunt medicii pediatri, cărora Casa de Asigurări de Sănătate le decontează doar consultații, nu și servicii medicale. Medicul pediatru Luminița Semian a declarat că la această dată CAS le decontează aproape 50 de lei pentru o consultație, iar de la 1 februarie a.c. valoarea va scădea la maximum 35 de lei. În aceste condiții, spune medicul, suma din care medicii plătesc toate cheltuielile, de la salariul asistentelor, taxe și impozite la stat și utilități, până la pixuri se va diminua drastic și nu va mai acoperi cheltuielile de funcționare ale cabinetelor. „Erau bani puțini și cu vechea valoare, dar acum, în condițiile în care toate au crescut, pur și simplu nu vom mai putea funcționa. Se discută despre coplată, dar dacă o familie are 10 copii cu care vine la medic, și 10-15 lei de plată ar fi mult. Cei care iau astfel de decizii nu știu cum este la <munca de jos>”, a spus doctorița Semian.
Despre închiderea cabinetelor a vorbit și președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Suceava, dr. Lăcrămioara Mercore. „Sunt ferm convinsă că acele cabinete care au mai puțin de 1.500 de pacienți se vor închide în mod natural. În mediul rural, pensiile pacienților rareori depășesc 1.500 de lei. De unde să-și plătească oamenii consultațiile și apoi rețetele? Dacă nu ai consultații gratuite, nu poți da nici rețete gratuite. Decizia de a micșora valoarea punctului este o lovitură pe care n-o putem duce”, a declarant dr. Mercore. Ea spune că în județul Suceava în această situație se află aproximativ 25% dintre cabinetele medicilor de familie. Dr. Mercore afirmă că surpriza făcută de guvernanți medicilor de familie și celor din ambulatoriu, cu această decizie, este greu de înțeles, în condițiile în care nu a avut loc nici o negociere între părți, iar bugetul pentru Sănătate a fost majorat. „Noi cumpărăm la cabinete absolut tot. Fiscalitatea s-a dublat, unele cheltuieli s-au triplat, valoarea punctului a scăzut cu 30%, deci pe ansamblu bugetul cabinetelor este afectat cu peste 50%. Mi se pare incorect să fim astfel tratați. Nu înțeleg logica acestei măsuri”, a mai spus medicul.
Medicii din ambulatoriul de specialitate din Policlinica Areni și-au transmis punctul de vedere prin vocea medicului neurolog Mihaela Cocîrlă. Ea a explicat că ambulatoriul de specialitate reprezintă totalitatea cabinetelor medicilor specialiști (medicina liberală) aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și care oferă servicii gratuite pacienților asigurați. Dr. Cocîrlă a subliniat că în cabinetele medicilor specialiști „se rezolvă 80-90% din problemele pacienților” și că recomandarea Băncii Mondiale este de a crește finanțarea medicinei de ambulator pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor. „În aceste condiții, ne surprinde decizia guvernului și a CAS de a reduce finanțarea acestui segment vital pentru funcționarea sistemului sanitar, mai ales că primul-ministru a declarat că a crescut bugetul Ministerului Sănătății cu 40%”, a afirmat medicul.
Toate prețurile au crescut, dar sumele alocate pentru medicina de familie și pentru ambulatoriu au scăzut
În practică, scăderea bugetului alocat medicinei de ambulator înseamnă că, dacă până la 31 ianuarie a.c. o consultație era decontată de CAS cu aproximativ 59 de lei, acum suma decontată va fi de doar aproximativ 35 de lei. „Situația este critică deoarece această scădere de 30% este asociată cu creșterea impozitelor impuse prin modificările fiscale de la sfârșitul anului 2023. Deci, din cei 35 de lei se duc la stat cam 45%. Rămâne o sumă ridicolă, de 15,75 lei pentru o consultație, iar numărul de consultații este limitat prin contract. Trebuie precizat că sumele respective reprezintă venitul total al cabinetului medical, care trebuie să acopere toate cheltuielile, incluzând aici salariul asistentelor medicale, a registratorului- unde e cazul, cheltuieli de curățenie, contabilitate, servicii IT, administrație, consumabile, abonamente la electricitate, apă, gaz, internet, service aparatură, diverse avize și tot ce înseamnă întreținerea unor spații cu destinație cabinet medical și, în plus, aparatura medicală. În perioada cât suntem în concediu (de exemplu, concediu de odihnă) noi nu primim nici un venit din partea CAS deoarece nu se efectuează și decontează consultații, în schimb, pentru întreținerea spațiilor, cheltuielile merg mai departe. Aceste sume ridicole acordate de CAS vor duce la imposibilitatea asigurării funcționării cabinetelor”, a declarat dr. Cocîrlă.
Medicul și-a exprimat speranța că decizia CAS a fost luată „dintr-o greșeală” care va fi corectată în urma negocierilor și „se va reveni la o valoare decentă a punctului”. „Dorim să putem acorda în continuare servicii gratuite pacienților noștri și să ne desfășurăm activitatea în condiții decente”, a mai adirmat dr. Mihaela Cocîrlă.
Prin urmare, dacă în orașele mai mari cabinetele mai au o șansă de supraviețuire cu acordarea de servicii medicale și consultații în regim privat, în orașele mici și în sate această posibilitate este foarte redusă.
În sistemul medical privat, o consultație costă între 200 și 350 de lei
În condițiile în care CAS intenționează ca de la 1 februarie a.c. să plătească 7,7 lei pentru punctul per capita, 6,2 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară și 3,3 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate este de așteptat ca o parte dintre medicii de familie și dintre cei din ambulatoriu (policlinică) să renunțe să mai încheie contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Pacienții vor fi direct afectați, mai ales copiii și pensionarii, care au cel mai mult nevoie de aceste servicii medicale. Consultațiile în clinicile private costă între 200 și 350 de lei, prețul medicamentelor este mare, prin urmare numărul celor care vor merge la medic va scădea și starea de sănătate a populației se va deteriora și mai mult. În paralel, va crește numărul pacienților cu probleme de sănătate care nu reprezintă urgențe care se vor adresa serviciilor de urgență din spitale, ceea ce va duce la aglomerație și creșterea timpilor de așteptare, cu afect direct atât asupra pacienților și aparținătorilor, cât și asupra medicilor din UPU.
În această săptămână vor avea loc discuții la Casa Națională de Asigurări de Sănătate între reprezentanții medicilor de familie, medicilor din ambulatoriu, Colegiul Medicilor și oficialii guvernamentali, iar medicii speră că se va reveni măcar la valoarea punctului negociată anul trecut.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate calculează anual valoarea punctului pentru serviciile medicale în funcție de bugetul primit de la Ministerul de Finanțe.
Conform unui comunicat publicat pe site-ul CNAS, valorile menționate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru.
În bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din Legea bugetului de stat pe anul 2024 sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care 44,5 miliarde lei sunt pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical.
Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023, se mai arată în comunicat.