Procedurile de avizare a pistei de aterizare pentru elicopterele de salvare de pe terasa Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu s-au finalizat nici acum, la mai bine de 2 ani de când lucrările au fost încheiate. La sfârșitul anului trecut un elicopter SMURD a efectuat un zbor de probă în vederea obținerii certificării din partea Autorității Aeronautice Civile din România și era de așteptat ca circuitul hârtiilor să se deruleze mai repede, dar cel mai realist termen pentru darea în funcțiune a heliportului este luna martie a acestui an.
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a declarat, joi, că cererea de certificare, împreună cu documentația suport, a fost depusă la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). „Documentația este în analiză, urmând ca la începutul lunii februarie să aibă loc auditul heliportului, ocazie cu care inspectorii AACR verifică echipamentele, documentația și personalul heliportului. În urma auditului se va elabora de către AACR un raport. Este ultima etapă ce trebuie parcursă pentru a primi certificarea heliportului de la Spitalului Clinic Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava. Din estimările coordonatorului activității heliportului, acest lucru ar putea să aibă loc - și în funcție de ce recomandări vor face inspectorii AACR - pe parcursul lunii martie”, a declarat vicepreședintele CJ, instituția tutelară a spitalului.
Lucrările de construire a heliportului SMURD de pe terasa Spitalului de Urgență din Suceava au început în octombrie 2020, s-au finalizat și recepționat în decembrie 2021, dar complicatele proceduri de angajare a personalului de specialitate, de avizare și certificare au făcut ca „etapa hârtiilor” să dureze mai mult decât dublu față de lucrările efective. Așa se face că pe pista destinată elicopterelor SMURD de 2 ani aterizează doar ciorile care își fac veacul în copacii din parcul spitalului.
Anul trecut, unitatea medicală a reușit să ocupe cele 5 posturi dedicate heliportului, echipa a urmat cursurile de instruire obligatorii și au început procedurile de autorizare.
Existența unui heliport SMURD cu destinație medico-sanitară facilitează atât transportul pacienților într-un timp mai scurt la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava, cât și colaborarea cu alte unități medicale din țară și din străinătate, în vederea asigurării unei asistențe medicale de calitate.
În județul Suceava mai există un heliport SMURD la Siret, finalizat anul trecut, în martie, și unul în construcție la Câmpulung Moldovenesc, unde va fi și hangarul pentru elicopterul de salvare alocat județului Suceava.
La Siret s-au derulat până acum 10 misiuni de pregătire a salvatorilor, este pregătită documentația de autorizare, dar fiind la sol, la nevoie oricând pot fi preluați pacienți de aici. Pista are o suprafață de 400 mp, cu sisteme de balizaj care permit aterizarea pe timp de noapte, alimentare cu energie electrică și rezervor de combustibil (tip jet A1 cu o capacitate de 15 metri cubi) pentru alimentarea elicopterelor.