Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 7 (8536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drepturi nerespectate

Pentru elevi cine iese în stradă? Început de an fără lapte și corn, transport gratuit și tichete pentru elevii nevoiași

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începutul lui 2024 coincide cu debutul celui de-al treilea modul din acest an școlar, modul care perpetuează o serie de probleme, anomalii și hățișuri legislative care îi privează pe elevii suceveni (și nu numai) de o serie de drepturi.

Exact astăzi, 11 ianuarie, elevii intră în a cincea lună a anului școlar 2023-2024. A cincea lună fără „Lapte și corn”, program lansat în 2002, desuet, care în mod cert are nevoie de o revitalizare, dar care pentru mulți elevi reprezintă o gustare binevenită sau o masă pe care familia nu le-o poate oferi.

De asemenea, începutul lui 2024 îi lasă fără transport gratuit pe elevii navetiști din județ. Deși legea educației prevede acest drept, școlarii suceveni vor trebui să-și plătească abonamentele ca să ajungă la școală, abonamente care pot ajunge și la 500 de lei/lună. Desigur, Ministerul Educației promite dezamorsarea problemei și în acest caz.

Totodată, la cinci luni de la începerea școlii, tichetele sociale în valoare de 500 de lei promise de guvernanți elevilor nevoiași, pentru a-și cumpăra rechizite, nu au ajuns încă la beneficiari. Programul este în al treilea an de funcționare, probleme cu întârzierea virării banilor înregistrându-se de fiecare dată.

Nici programul „Masă caldă” nu este 100% funcțional în județul Suceava. Două din cele 12 unități incluse în proiect (Școala Gimnazială Comănești și Școala Gimnazială Gulia) nu servesc nici o firmitură din „masa caldă” promisă, asta însemnând peste 500 de beneficiari.

Directorii celor două școli spun că autoritățile locale nu au încheiat la timp licitațiile și procedurile, iar elevii încă nu pot beneficia de un prânz sănătos.

Interesant e că, în primul an de implementare, 2016-2017, elevii au primit prima masă din program abia în luna mai, cu aproape 9 luni întârziere și cu doar o lună înainte de finalul anului școlar.
Cu un program nefuncțional momentan – ”Cornul și laptele” – și unul șchiopătând – ”Masa caldă” – autoritățile promit deja implementarea altuia, „Masă sănătoasă”, care să „contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase”.

 

Rateuri repetate la „Laptele și cornul”

Programul „Laptele și cornul” a dat rateuri și în anii trecuți, ajungând la elevi cu mari întârzieri, nu în septembrie, la începerea anului școlar. Problema este una birocratică, în acest an înregistrându-se întârzieri la nivel național la demararea procedurilor programului, ulterior responsabilitatea privind organizarea licitației revenind Consiliului Județean.Abia spre finele toamnei, instituția a finalizat demersurile necesare și a putut să organizeze licitația, data limită de depunere a ofertelor fiind 6 decembrie 2023. Potrivit reprezentanților CJ, în acest moment, licitația este „în evaluare”, demararea programului fiind una dintre „prioritățile zero” pentru instituție.

În acest an școlar, copiii vor primi săptămânal trei porții de lapte și două porții de produse lactate, față de anii școlari anteriori, când se distribuiau două porții de lapte și o porție de produs lactat. De asemenea, se pot distribui fructe sau legume.

În prezent, programul „Laptele și cornul” nu este unul care să se bucure de mari aprecieri, este depășit, iar produsele nu sunt atractive, nici nutritive. De asemenea, acesta nu mai răspunde obiectivelor pentru care a fost introdus acum peste 20 de ani, și anume combaterea abandonului școlar și combaterea obezității. De aici și intenția de a fi înlocuit treptat de proiectul „Masa caldă”. Pentru unii elevi, însă, este o gustare binevenită sau poate singura masă de care au parte pe durata cursurilor.

 

Transportul elevilor – „o problemă critică ce afectează dreptul egal la educație al elevilor”

Revenind la problema elevilor navetiști, de luni, 8 ianuarie, aceștia plătesc din buzunarul lor costurile transportului pentru a ajunge la școală.

Operatorii de transport din județ, cei care au asigurat naveta elevilor de la începutul anului școlar, refuză să mai elibereze abonamente gratuite, acuzând că Ministerul Educației nu a făcut plățile pentru abonamentele emise pe lunile septembrie-decembrie.  
Ministerul promite soluții, menționând că va deconta costurile suportate de elevi printr-o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a CJ.

Luni, reprezentanții mai multor asociații de elevi din țară au protestat în fața Ministerului Educației, cerând demisia ministrului Deca pentru gestionarea ineficientă a acestei probleme.
Chestiunea a ajuns și în atenția Salvați Copiii România, care a transmis că „este o problemă critică ce afectează dreptul egal la educație al elevilor din România, în condițiile unui abandon școlar crescut, pe fondul acutizării sărăciei în rândul copiilor vulnerabili socio-economic”.

O altă completare interesantă a organizației este: „Lipsa de implicare și viziune a consiliilor județene, care nu au încheiat contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea transportului public județean, demonstrează o neglijență sistemică gravă în respectarea dreptului elevilor la transport județean și interjudețean gratuit. Fără aceste contracte, nu se poate asigura gratuitatea transportului prin compensarea operatorilor de transport, conform legislației privind ajutorul de stat. (...) În plus, suma forfetară stabilită pentru elevii care nu beneficiază de servicii de transport public este adesea insuficientă pentru a acoperi costurile reale ale transportului. Aceasta înseamnă că elevii și familiile lor sunt lăsați să suporte costuri suplimentare de deplasare a copiilor către școală, care se adaugă la costurile ascunse ale educației pe care părinții trebuie să le suporte”.

 

Tichetele pentru elevii nevoiași, și ele în așteptare

Nici programul implementat în sprijinul elevilor nevoiași, prin care statul acordă tichete educaționale în valoare de 500 de lei, cu care aceștia să procure materialele școlare, nu se simte mai bine.

Cardurile încă nu au ajuns în posesia beneficiarilor, deși acest stimulent financiar este oferit pentru rechizite și îmbrăcăminte pentru începerea școlii, conform planurilor anunțate de autorități. 

Programul este în al treilea an de funcționare, probleme cu întârzierea virării banilor înregistrându-se și în anul școlar trecut, când la nivelul județului au fost peste 21.000 de elevi și preșcolari acceptați în acest program social.

Pot beneficia de acest ajutor elevii care se află în întreținerea familiilor cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de cel mult 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Potrivit www.edupedu.ro, școlile care au intrat în posesia tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei nu le pot distribui deocamdată părinților pentru că ministrul Fondurilor Europene nu a finalizat ordinul comun privind procedura prin care școlile pot înmâna părinților tichetele. La începutul acestei săptămâni, Ministerul Fondurilor Europene a cerut inspectoratelor școlare să mai întârzie procedura de distribuire până când vor fi gata procesele-verbale prin care părinții pot ridica cardurile de la școli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru elevi cine iese în stradă? Început de an fără lapte și corn, transport gratuit și tichete pentru elevii nevoiași.
 Vizualizări articol: 1245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Pentru elevi cine iese în stradă? Început de an fără lapte și corn, transport gratuit și tichete pentru elevii nevoiași4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei