În condițiile în care date oficiale comunicate recent de către Consiliul Superior de Medicină Legală arată că mai puțin de jumătate din testele pozitive cu aparatele DrugTest ale polițiștilor rutieri suceveni au fost confirmate ulterior de probele de sânge și de urină, mulți șoferi de bună credință se întreabă dacă să mai accepte sau nu testarea în trafic cu aceste aparate.
Asta pentru că, odată ieșit pozitiv la o substanță interzisă la DrugTest, șoferul se alege cu dosar penal și i se retrage dreptul de a conduce. Iar până când vin rezultatele de la serviciile de medicină legală (60-70 de zile în ultima perioadă) șoferul nu mai are drept de a conduce.
Încercăm să prezentăm în rândurile care urmează cât mai clar și succint ce opțiuni legale are un șofer de bună credință, care știe că nu a consumat substanțe interzise.
Dacă șoferul suflă în DrugTest și iese negativ, lucrurile sunt clare și își poate continua drumul mai departe.
Varianta nedorită este că aparatul să dea un rezultat fals pozitiv, care poate fi legat, de exemplu, de o urmă a unui somnifer în organism, ca să dăm un exemplu.
În acest caz, până ce nu se cunosc rezultatele probelor biologice recoltate la spital, șoferul în cauză nu mai are drept de a conduce. El se alege și cu un dosar penal, dosar care este clasat abia după ce probele biologice lămuresc problema.
Cei care se știu ”curați” au plătit de obicei din buzunarele lor buletinul de analiză de la serviciul de medicină legală, pentru ca acesta să fie comunicat mai repede, dar chiar și așa este vorba de săptămâni până când se lămuresc lucrurile.
- Șoferul poate rămâne fără permis în jur de 12 ore dacă nu suflă în aparatul DrugTest
Șoferul mai are posibilitatea de a refuza să sufle în DrugTest, dar să meargă la spital, unde este nevoit să se supună recoltării probelor biologice (dacă refuză și probele biologice este deja dosar penal pentru altă infracțiune, cea de refuz recoltare probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei sau prezenței altor substanțe în sânge).
În cazul în care refuză DrugTestul dar merge la spital, unde i se recoltează probe biologice, șoferul poate rămâne fără drept de a conduce, dar doar în jur de 12 ore.
Conform unor modificări legislative relativ recente, retragerea permisului de conducere se poate face de către polițiști în cazul în care există indicii clare că șoferul respectiv a consumat băuturi alcoolice sau droguri, dar refuză testarea rapidă.
Decizia o ia practic medicul, care face o examinare sumară a persoanei și îi testează reflexele și posibilele indicii ale consumului unei substanțe interzise.
În baza recomandării medicului, polițistul poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”.
Această prevedere are o logică clară. Un șofer drogat care nu vrea să fie testat pe loc nu poate fi lăsat să plece mai departe la volan după ce i se recoltează probe biologice.
- Rată de confirmare de 42%. Erori la aparate, dar și probe alterate
Revenind la datele transmise de Consiliul Superior de Medicină Legală, în anul 2023, din 101 cazuri de șoferi pozitivi la un drog la testul din trafic, rata de confirmare a fost de 42%. Aceste cifre vizează cazurile din județul Suceava.
Așadar, mulți șoferi s-au ales cu dosare penale și și-au pierdut o perioadă lungă dreptul de a conduce, în baza acestor testări cu aparate DrugTest, pentru ca ulterior consumul de droguri să fie infirmat.
Cazurile neconfirmate în procent de peste 50% nu apar doar din cauza erorilor date de aparate (acest erori apar mai des la substanțele care se regăsesc și în unele somnifere și alte genuri de medicamente).
Consiliul Superior de Medicină Legală a ținut să transmit și că ratele de confirmare scăzute au legătură și cu probleme legate de transportul sau depozitarea probelor de sânge și urină până la nivelul institutelor medico-legale.
În cazul județului nostru, probele sunt trimise la serviciile de medicină legală Iași, Bistrița sau Piatra Neamț. Transportul acestora se face așadar pe distanțe relativ mari, iar de la momentul prelevării și până la testarea efectivă în laborator trec uneori zile bune. Iar asta poate altera probele.