Doi porci mistreți vânați pe fondul de vânătoare Coșna din zona de munte a județului Suceava au ieșit negativi la determinarea virusului pestei porcine africane în organism, dar pozitivi la anticorpi. Asta înseamnă că porcii au trecut prin boală, dar au supraviețuit, ceea ce reprezintă un semnal încurajator. Asta având în vedere că se știa că virusul pestei porcine africane avea o rată de mortalitate foarte mare, spre 100%.
Aceste cazuri vin după ce au mai fost descoperiți recent doi mistreți imunizați, unul pe Fondul de Vânătoare 66 Baia și unul pe fondul de vânătoare Dolhasca (proveniți tot din vânători organizate).
„Avem date deja concrete că o parte din populația de mistreți a dobândit imunitate la acest virus. În cazul Sucevei vedem că avem cazuri de la Dolhasca și până la Coșna, așadar pe toată întinderea județului. Deocamdată nu sunt date relevante științifice dacă porcii trecuți prin boală mai transmit virusul mai departe, astfel că măsurile de prevenire sunt luate la fel de strict”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Doctorul Voloșeniuc a arătat că aceste cazuri noi la mistreți nu aduc restricții privind circulația porcilor domestici.
Pozitiv este și că ultimul focar de pestă porcină africană la porcul domestic, de la Salcea, a fost închis, fără a mai apărea cazuri noi.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.
Între timp, în lume, există mai multe vaccinuri contra pestei porcine africane la care se lucrează intens. În Vietnam, de exemplu, un astfel de vaccin se testează deja în fermele de porci.
Pesta porcină africană a făcut și încă face ravagii economice, inclusiv în județe din România. La porcul domestic, decesul survine la șapte zile de la primele simptome și nu poate fi evitat.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.