Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 6 (8535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fără reacție

Ministerul Educației, avertizat de acum doi ani de cazurile de homeschooling din județ: „A fost un dialog al surzilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de elevi suceveni au fost retrași în ultimii ani din sistemul de învățământ tradițional, în favoarea homeschoolingului, adică educație la domiciliu, nelegiferată încă în România.

Într-un interviu acordat celor de la RFI România, fostul inspector școlar adjunct Ioan Dumitru Puiu menționează că amploarea acestui fenomen a fost comunicată încă din 2022 celor de la Ministerul Educației, însă lucrurile au rămas „în tren”.

Acesta sesiza pe atunci ministerului de resort că reprezentanții unor fundații și școli americane "racolează și păcălesc o anumită categorie de părinți", ajungând la ei pe filiera bisericilor neoprotestante, potrivit www.rfi.ro.

„Eu nu am cerut altceva decât ca Ministerul să clarifice odată această problemă. A fost un foc de paie plecat de la Suceava. Am sesizat ministerul și a rămas totul în discuție... La nivel de țară numărul este foarte mare”, a declarat Puiu pentru RFI România.

Subiectul a fost dat uitării pentru o perioadă, însă acum a revenit în atenția publică odată cu mediatizarea cazului de la Bihor, unde doi soți au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru că și-au retras copiii din școlile de stat, pentru a-i școli ei înșiși acasă.

Astfel, Ministerul Educației pare să fie din nou preocupat de subiect, solicitând tuturor județelor o situație clară a elevilor retrași din sistemul de educație. Mai mult, inspectoratele școlare județene trebuie să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și să sesizeze organele de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate.

 

  • „A rămas ca în tren”

 

Inspectorul Ioan Puiu susține că la începutul lui 2022 a trimis situația elevilor școliți acasă și autorităților județene (Consiliul Județean Suceava, Protecția Copilului, Poliție), însă subiectul s-a stins rapid.

"Un copil foarte bun, de la unul dintre cele mai bune licee din Suceava, <Petru Rareș>, a fost luat de părinți pentru a face o școală care are legătură cu Statele Unite ale Americii, dar nimeni nu știe dacă acest copil este înmatriculat sau nu este înmatriculat. Eu nu am cerut altceva decât ca ministerul să clarifice odată această problemă. A fost un foc de paie plecat de la Suceava. Am sesizat ministerul și a rămas totul în discuție... La nivel de țară numărul este foarte mare.

Acești copii nu pot intra în sistemul național pentru că nu există nicio bază legală să faci comisie, să îl evaluezi ca să vezi în ce clasă se situează ca nivel. Și asta este o mare problemă. Nu știm dacă sunt înmatriculați în școlile respective. Școlile respective sunt în afara Uniunii Europene și nu au nicio problemă. În plus, în România, învățământul de tip homeschooling nu este legiferat. Eu am sesizat poliția. La Suceava este sesizată din 2022 și Direcția pentru Protecția Copilului. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e”, a declarat fostul inspector general adjunct Ioan Puiu pentru cei de la RFI România –www.rfi.ro.

Acesta a mai apreciat că „ministerul este depășit de situație pentru că nu cunoaște amploarea fenomenului. Nu cunoaște, habar nu are. Sau dacă o cunoaște probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinul miilor sau al zecilor de mii”.

Puiu a mai subliniat că în 2022, când a întocmit centralizarea pentru Suceava, datele erau clare și se cunoștea în mod cert faptul că acești elevi renunțaseră la cursurile formale în favoarea homeschooling. „În cazul meu, în 2022 datele erau foarte clare. Directorii de școli aveau situația foarte clară. (...) Știu exact. Am și școlile... Numai că a rămas <ca în tren>”, a mai spus inspectorul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Educației, avertizat de acum doi ani de cazurile de homeschooling din județ: „A fost un dialog al surzilor”.
 Vizualizări articol: 2681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Ministerul Educației, avertizat de acum doi ani de cazurile de homeschooling din județ: „A fost un dialog al surzilor”4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei