Valul de frig, cu temperaturi înregistrate de până la minus 15 grade Celsius la Suceava, dar cu valori resimțite de până la minus 24 de grade Celsius, din cauza condițiilor meteo, a dus la o creștere semnificativă a consumului de energie termică în toate locuințele, indiferent de sistemul de termoficare.
Pentru cei racordați la sistemul centralizat de termoficare al orașului, atât populație cât și agenți economici, creșterea consumului de energie termică este de aproximativ 30% comparativ cu cât s-a furnizat în perioada similară de săptămâna trecută.
Astfel, dacă în perioada anterioară instalării ciclonului polar consumul de gigacalorii, produse la centrala de termoficare pe biomasă Bioenergy, transportate și furnizate de Thermonet, era la o medie de 680-700 gigacalorii pe zi, în ultimele două zile, consumul pe municipiul Suceava a crescut la aproape 1.000 de gigacalorii pe zi.
„Sistemul a făcut față bine creșterii consumului de energie termică cu aproape o treime, nu sunt înregistrate avarii, dar dacă apar fluctuații puternice ale temperaturilor zi-noapte, crește riscul apariției unor probleme”, a precizat directorul Thermonet Suceava, Mugur Corlățan.
În alte localități din țară, creșterea bruscă a necesarului de energie termică furnizată, pe fondul gerului, a dus la apariția unor probleme grave.
De exemplu, circa 1.000 de blocuri din București au rămas fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii la magistrala Grivița, cel mai afectat fiind Sectorul 1, dar probleme înregistrându-se și în sectoarele 2, 5 și 6. Termenul de remediere este 10 ianuarie 2024, ora 23.30, dar există posibilitatea să fie prelungit, dacă intervențiile sunt mai dificile decât s-a estimat.