Focare multiple de gripă aviară se succed de la finele anului trecut în județele din nordul Moldovei, înregistrându-se o mortalitate ridicată la lebede, păsările cele mai expuse la virus.
În cazul județului Suceava, după focarele descoperite în perioada dintre Crăciun și Anul Nou pe lacurile din Fălticeni, de unde s-au adunat peste 120 de lebede moarte, un al doilea focar a fost confirmat în satul Pocoleni, comuna Rădășeni. Au fost strânse și de aici 10 lebede moarte.
Focare confirmate sunt și în județul Botoșani (pe acumulările Bucecea și Rogojești), respectiv în județul Iași, la Ungheni, pe râul Prut.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a avertizat că aceste focare multiple din nordul țării reprezintă un puternic semnal de alarmă.
”Răspândirea virusului a fost favorizată și de căldură, de circulația păsărilor pe distanțe mari. În ultimele zile, simțind că se apropie frigul, parte din lebede au migrat, ceea ce aduce încă un risc de răspândire major”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Extinderea gripei la găinile domestice, mai ales în ferme, ar reprezenta un dezastru economic. Situația de acum face ca acest risc să fie crescut.
Virusul de tip H5 N1 este înalt patogen și se poate transmite ușor și la păsări domestice și chiar și la om. Lebăda este doar cea mai sensibilă la această gripă.
”Facem apel la oameni să își protejeze păsările domestice, acestea să fie închise și fără contact cu păsări sălbatice. De asemenea, foarte important este ca sucevenii să ne anunțe dacă observă păsări moarte sau care agonizează”, a transmis Sorin Mihai Voloșeniuc.
Sucevenii care au de sesizat o posibilă situație privind păsări bolnave o pot face la dispeceratul non-stop al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, la numărul de telefon 0230.522.848.
În paralel, autoritățile monitorizează atent cursurile de apă, inclusiv lunca Sucevei și a râului Siret.
Și în cazul gripei aviare sunt speranțe că va apărea în curând un vaccin care să stopeze riscul de îmbolnăvire a păsărilor din ferme. În Franța, este testat un vaccin contra gripei aviare la păsările domestice.
În județ s-au înregistrat recent și focare de rabie și de pestă porcină africană, iar aceste probleme care se repetă sunt puse și pe vecinătatea cu Ucraina, stat aflat în război, care evident că are alte priorități decât ținerea sub control a acestor focare.