Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 4 (8533)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

De zece ani

Elevi pasionați de spațiul cosmic și științe exacte, la Suceava, la Tabăra Națională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De zece ani, elevi și profesori din țară, pasionați de fizică și astronomie, iubitori ai spațiului cosmic și ai disciplinelor exacte, olimpici internaționali cu experiență în competițiile din domeniu, mentori și  voluntari participă la Tabăra Națională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, din județul Suceava.

În acest an, evenimentul a avut loc la Vatra Dornei și s-a desfășurat în perioada 3 - 7 ianuarie.

”La această ediție participă 240 de elevi și 40 de cadre didactice din 21 de județe ale țării. Alături de aceștia, în calitate de mentori au participat trei olimpici internaționali care au avut calitatea de mentori pentru elevii din tabără, respectiv au fost lectori alături de cadre didactice, au îndrumat elevii la observații astronomice cu telescoape și au fost evaluatori la probele din cadrul concursurilor școlare”, a precizat principalul organizator al manifestării, inspector general adjunct profesor dr. Petru Crăciun.

Mentorii au ținut cursuri, au propus subiecte pentru concurs şi au făcut parte din comisia de evaluare a tezelor.

Olimpicii internaționali și mentori totodată au fost: Andreea Boldureanu, din clasa a X-a, de la Colegiul Național Iași, medaliată cu aur la Internaționala de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, România, 2022; Emanuel Mendelsohn Mendel, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică București, medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Astronomie, China 2023, și la Internaționala de Astronomie și Astrofizică din Polonia, 2023 și cu multe medalii în anii trecuți la olimpiadele naționale și internaționale de fizică, astronomie și astrofizică; David Palaghianu, din clasa a X-a, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, medaliat cu aur la Internaționala de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, România, 2022, medaliat cu argint la Internaționala de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, din Grecia, 2023, și finalist la Olimpiada Internațională de Astronomie din China, 2023.

 

 

Program și organizatori

 

Tabăra Națională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica” este organizată de  Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Societatea Ştiinţifică „Cygnus” și Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, alături de Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc și Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra. Partener al acestei ediții a fost și Primăria Vatra Dornei.

La finalul taberei, elevii au participat la cele două concursuri: Concursul Național de Fizică „Marin Dacian Bica” şi Concursul Național de Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, concursuri cuprinse în Calendarul Național al competițiilor școlare al Ministerului Educației.   

Tabăra și concursurile școlare au două secţiuni: secţiunea de Fizică la care participă elevii din clasele VI-XII; secţiunea de Astronomie şi Astrofizică la care participă elevi începând din clasa I până în clasa a XII-a.

În cadrul taberei s-au desfășurat sesiuni de pregătire pe clase (pentru disciplina fizică) și pe ateliere, la astronomie și astrofizică, în funcție de vârsta și pregătirea participanților.

De asemenea, în cadrul taberei a avut loc o sesiune de comunicări științifice pentru cadre didactice, iar lucrările prezentate, în rezumat, vor constitui parte a broșurii, realizată cu ISBN, în cadrul taberei.

„Această tabără de fizică, astronomie și astrofizică, organizată în luna Eminescu, este poate cel mai bun prilej de a conjuga efortul şi pasiunea tinerilor participanți pentru a înţelege mai bine lumea văzută şi nevăzută, echilibrul între cosmic şi terestru, cu zona geografică a Țării Dornelor, cu cultura tradițională locală și cu teme preluate din astronomie şi fizică, ce au constituit adesea motive de inspiraţie în lirica marilor noştri poeţi: La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lungă/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă”, a transmis comitetul de organizare.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi pasionați de spațiul cosmic și științe exacte, la Suceava, la Tabăra Națională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi pasionați de spațiul cosmic și științe exacte, la Suceava, la Tabăra Națională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei