Grădinița cu Program Normal „Țăndărică” din cartierul sucevean Burdujeni a amenajat o cameră multisenzorială, fiind prima unitate preșcolară din județ care beneficiază de un astfel de spațiu, cu multiple beneficii pentru micuți.
Camera senzorială este amenajată la mansarda instituției, are o suprafață de aproape 80 mp, fiind echipată cu dispozitive, accesorii și echipamente moderne care facilitează procesul de învățare, dezvoltă funcțiile senzoriale ale copiilor și care contribuie, prin tehnici speciale, la adaptarea lor la mediul înconjurător.
Potrivit reprezentanților unității, „este un cadru prielnic învăţării și experimentării prin joc, cu stimuli de diverse tipuri, prezentați sub formă atractivă. Dintre echipamente amintim: dalele senzoriale luminoase, salteaua cu apă vibroacustică, piscina cu bile glow interactivă, setul de proiectoare Feeric Lights, dispenserul interactiv de arome, setul senzorial tactic, panou pentru corectarea limbajului etc.”.
Acestea ajută la reducerea agitației si anxietății, sprijină micuții cu tulburări de dezvoltare și comportament (ADHD, deficit de atenție, deficiențe de limbaj etc.), facilitează interacțiunile și îmbunătățesc comunicarea.
- O investiție consistentă
Echipamentele actuale au costat 70.000 de lei, bani de la bugetul local, grădinița urmând să acceseze și un proiect din fonduri europene, Edu Digital, de circa 150.000 de lei, pentru a completa camera senzorială și cu alte dispozitive.
De acestea vor beneficia toți elevii unității, nu doar cei cu nevoi speciale.
„Este un mediu multisenzorial care oferă o atmosferă destinsă pentru copii, cu aspect și lucruri agreabile, cu sunete liniștitoare, cu arome plăcute, în care pot avea loc experiențe tactile, kinestezice, olfactive, vizuale, auditive, stereognostice, vestibulare sau de alte tipuri. (...) Echipamentele aflate în dotarea camerei senzoriale reprezintă un real suport educațional și psihopedagogic, atât pentru profesorii consilier și logoped care-și desfășoară activitatea în grădiniță, cât și pentru cadrele didactice de la cele 16 grupe. Întrucât stimularea simţurilor stă la baza cunoaşterii, copilului mic trebuie să i se creeze ocaziile activării acestora pentru a putea învăţa despre sine, despre lucrurile care îl înconjoară, despre natură, despre lume. Cele mai bune metode de a stimula simţurile copilului sunt interacțiunea directă a acestuia cu mediul și elementele sale, exercițiul și jocul. La oricare din aceste mijloace se apelează, la vârsta mică totul pare fi o joacă. Una cu sens, fiindcă este activitatea care definește copilul și-i sprijină înțelegerea, cunoașterea, evoluția și dezvoltarea. Aceste lucruri se întâmplă în toate grădinițele, însă la Grădinița <Țăndărică> noile amenajări oferă un cadru special în care profesorii utilizează noile oportunități de a organiza jocul, explorarea și învățarea copiilor cu accent pe creativitate și dezvoltarea unor activități semnificative, adaptate, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil”, a arătat inspectorul pentru educație timpurie, Daniela Răileanu.
Grădinița „Țăndărică” școlarizează 355 de preșcolari, repartizați în 16 grupe.