Expoziția temporară interactivă „ROMLAG 1945-1965” de la Muzeul Arta Lemnului (MAL) din Câmpulung Moldovenesc poate fi vizitată până pe 4 februarie 2024. Este vorba de prima expoziție temporară organizată de Muzeul Arta Lemnului (MAL) din Câmpulung Moldovenesc în colaborare cu un muzeu național, Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR).
„ROMLAG 1945-1965” își propune să exploreze, prin cele cinci secțiuni tematice: Rezistența, Revoltele, Închisoarea Politică, Deportările și Frontierele, felul în care societatea românească și regimul comunist au interacționat în primele două decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Conform reprezentanților Muzeului Arta Lemnului, una dintre sălile expoziției este dedicată Rezistenței anticomuniste armate din Bucovina: „Bucovina a fost prima regiune a României în care au apărut grupuri armate de luptă împotriva sovieticilor, în prima parte a anului1944, perioadă în care România participa la războiul împotriva Uniunii Sovietice. Aceste grupuri s-au format cu sprijinul Comandamentului militar româno-german, iar membrii lor au fost pregătiți de instructori germani și români, fiind totodată recrutați dintre localnici. Unii dintre ei beneficiau de instrucție militară de pe front sau erau recunoscuți pentru aptitudinile lor vânătorești și abilitățile lor de trăgători de elită, la care s-a adăugat și o bună cunoaștere a zonei în care au acționat.”
Expoziția rămâne deschisă până pe 4 februarie 2024, la parterul Muzeului Arta Lemnului, și poate fi vizitată, de marți până duminică, între orele: 9:00-17:00; ultima intrare este la ora 16:30. Tarife: 12 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari, 3 lei pentru elevi și studenți. Preșcolarii pot intra gratuit.
Tot reprezentanții muzeului câmpulungean au anunțat că, la cererea publicului, lucrările din Expoziția „Refugiu” a tânărului fotograf câmpulungean Mihnea Tăutu vor mai rămâne pe simeze până pe 21 ianuarie 2024. Expoziția poate fi vizitată zilnic, de marți până duminică, între orele: 9:00-17:00, la Mansarda MAL. Fotograf de peisaj și wildlife și student în anul V la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, Mihnea Tăutu a pornit pe drumul fotografiei în anul 2016, când părinții i-au făcut cadou primul aparat foto „mai avansat”. A continuat de atunci să se dezvolte și să se folosească de toate mijloacele pentru a progresa continuu.Dacă doriți să luați „o porție de natură și o doză de inspirație”, vizitați în perioada următoarea expoziția de fotografie „Refugiu”. Managerul MAL,Bogdan Stamatin, a declarat că „anul 2023 a fost poate cel mai bun an din istoria muzeului nostru, cu 12 expoziții temporare, 21 de evenimente și ateliere și peste 22.000 de vizitatori”, mulțumind tuturor colaboratorilor, voluntarilor, „colegilor din Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, primarului Mihăiță Negură și, nu în ultimul rând, dumneavoastră, prietenilor Muzeului Arta Lemnului”.