17.000 de cărți au fost achiziționate de Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc (BMCM) în primul an de la redeschidere. 4.000 de cărți au fost cumpărate din fonduri proprii, iar 13.000 provin din donații și sponsorizări. Peste 5.500 de elevi, tineri și adulți au fost prezenți la evenimentele organizate în cadrul BMCM (după redeschidere). Intrarea la toate evenimentele organizate la BMCM a fost gratuită.
Am aflat mai multe date, un scurt bilanț, de la Nicoleta Bogoș, care începând cu 1 noiembrie 2022 ocupă postul de manager al Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc, în urma concursului de proiecte de management, organizat de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, în toamna anului 2022.
Unul dintre evenimentele marcante organizate în primul an de funcționare a fost cel prilejuit de aniversarea a 87 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale, „87 de ani de poveste”,eveniment emoționant care a reunit zeci de invitați în mansarda clădirii. Pe 20 iulie 2023, s-au împlinit și 50 de ani de când funcționează Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc (BMCM) în actuala clădire.
Au fost organizate, de asemenea, opt lansări de carte, șase concerte de folk și poezie, nouă evenimente educaționale, șase expoziții temporare, cinci simpozioane, nouă spectacole, trei proiecții de film, trei evenimente de lectură outdoor, trei concursuri multidisciplinare pentru copii, două evenimente caritabile și un curs de șah desfășurat pe parcursul a trei luni și încheiat cu un turneu competițional pentru 68 de copii.
„Am avut perioade bune și mai puțin bune, dar am mers înainte și, în ciuda impedimentelor care nu au permis redeschiderea completă pentru public, ne-am străduit să readucem biblioteca în inima comunității, ca hub cultural-educațional de conectare a comunității”, a declarat Nicoleta Bogoș, care a preluat clădirea bibliotecii nefinalizată și fără utilități. Cu susținere de la Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, cu ajutorul sponsorilor, al donatorilor și al colaboratorilor, „s-au depus eforturi uriașe pentru finalizarea lucrărilor (în proporție de 90%) și racordarea la utilități”.
„Avem accesați 5.000 de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, pentru digitalizarea bibliotecii, peste 700.000 de lei fonduri de la administrația locală pentru achiziții, peste 40.000 de lei - finanțări din fonduri externe”, a completat managerul BMCM, care a precizat că în primul ei an de activitate la această instituție a reușit mobilarea și dotarea clădirii în proporție de 60%, inventarierea a 90% din fondul vechi de carte (cel mai greu demers din pricina condițiilor nefavorabile de depozitare din ultimii șapte ani).
„Regret că nu am putut redeschide complet biblioteca pentru public, cu toate serviciile, dar vă promitem că ne vom strădui mai mult în 2024. Vrem finalizarea lucrărilor de reabilitare și dotare, aranjarea completă a secțiilor de împrumut și a tuturor celorlalte spații, obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor de funcționare astfel încât prezența publicului în casa noastră să fie sigură, plăcută și confortabilă. Și ne mai dorim să ne fie, mereu, casa plină și să aducem plusvaloare comunității”, a completat Nicoleta Bogoș.