Gripa aviară s-a reactivat pe lacurile din Fălticeni și din păcate se înregistrează decese masive la lebede. De la începutul acestei săptămâni s-a dat alerta sanitar-veterinară, iar până joi erau adunate 40 de lebede moarte de pe lacul Pocoleni.
Cel puțin alte 20 urmau să fie strânse și neutralizate în cursul zilei de vineri, 29 decembrie.
Din păcate, reapariția virusului aduce mari probleme și risc de extindere.
Virusul de tip H5 N1 este înalt patogen și se poate transmite ușor și la păsări domestice și chiar și la om. Lebăda este doar cea mai sensibilă la această gripă.
Temperaturile ridicate fac și ele ca păsările sălbatice să circule foarte mult și să răspândească virusul.
Și pe lacul Rogojești, pe raza județului Botoșani, se înregistrează mortalitate la lebede. De altfel, în România evoluează mai multe focare de gripă aviară.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a transmis măsurile imediate luate și un apel foarte important către suceveni: „Adunăm cât putem de repede păsările moarte, prin activități de supraveghere și recoltare, de asemenea se vor pune indicatoare de acces interzis pe acumulările de apă unde au apărut mortalități. Facem apel la oameni să își protejeze păsările domestice, acestea să fie închise și fără contact cu păsări sălbatice. De asemenea, foarte important este ca sucevenii să ne anunțe dacă observă păsări moarte sau care agonizează”.
Sucevenii care au de sesizat o posibilă situație de păsări bolnave o pot face la dispeceratul non-stop al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, la numărul de telefon 0230.522.848.
Din păcate, finalul de an nu este unul deloc liniștit în județul Suceava cu privire la evoluția virușilor care dau mari bătăi de cap de o bună perioadă. Recent, în județ au fost confirmate și focare de rabie și focar de pestă porcină africană.