În după-amiaza zilei de miercuri, 27 decembrie 2023, în zona centrală a municipiului Fălticeni a avut loc Festivalul de cântece, datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”.
Organizat de către Primăria Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Asociația Culturală Vatra Satului, acest festival a adus în prim-plan bogata tradiție a obiceiurilor de iarnă din zona Fălticeni. Timp de peste 6 ore, peste 20 de cete de colindători, urători şi mascaţi au redat în faţa unui numeros public frumusețea datinilor care fac ca sărbătorile de iarnă românești să fie și să rămână unice în Europa. Au fost prezentate spectacole de colinde, plugușorul tradițional bucovinean, sorcova, dar și jocul caprelor, cerbului, urșilor, căiuţilor, al babelor moșilor, al căldărarilor etc. Pe scenă au urcat formații de datini și obiceiuri de iarnă din Râșca, Forăști, Dolhasca, Liteni, Sasca Mică, Preutești, Cornu Luncii, Bahna Arini, Dolhești, Mălini, Drăgușeni, Boroaia, Vadu Moldovei, Bogdănești, Rotunda, Baia, care au prezentat tradițiile autentice transmise din generație în generație. Municipiul Fălticeni a fost reprezentat de Grupul „Moldava” al Clubului Copiilor, marii absenți fiind urșii de pe 2 Grăniceri și căiuţii și damele din suburbia Șoldănești.
În cadrul spectacolului au fost prezenți și soliști de muzică populară, printre ei numărându-se Doina și Ciprian Petroaie, Simona Matachi, Călin Brăteanu, Constantin Bahrin, Petronela Butnariu, Lenuța Rusu, Marius Zgâianu.
Colinde și tradiții după datina străbună
Spectacolul a fost deschis de Grupul „Flori de măr” din Râșca și „Țărăncuțele de la Jahalia”, coordonat de prof. dr. Mihaela Grădinariu, care împreună cu preotul Stelian Grădinariu, Marta Andreica și Ana Maria Lămăşanu i-au colindat pe cei prezenți după datina străbună. Tot colinde și tradiții de pe Valea Șomuzului, specifice zonei Fălticeni, au prezentat membrii Grupului „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni, coordonat de profesoara Lenuța Rusu.
După ce urșii și căldărarii de la Forăști i-au delectat pe cei prezenți cu mult așteptata urătură în care a fost făcută retrospectiva anului 2023, locuitorii comunelor de la granița Moldovei cu Bucovina au adus la Fălticeni Cerbul de la Sasca Mică și Caprele de la Mălini (Ansamblul „Flori de Mălin”), adevărate spectacole în care este pus în valoare talentul de „jucător al caprei” sau „jucător al cerbului”.
Mircea Eliade spunea despre jocul ursului, obicei de iarnă ce se mai practică și astăzi în foarte multe sate din Moldova, că: „Asemenea ceremonii sunt încă populare în Balcani, în România mai ales, în timpul celor 12 zile din Ajunul Crăciunului, până la Bobotează. La origine, acestea erau ceremonii în legătură cu întoarcerea periodică a morților și comportau tot felul de măști animale – cal, capră, urs”.
Aceste obiceiuri arhaice și pastorale, cu o tradiție impresionantă de sute de ani de zile și care au loc cu prilejul Anului Nou, au fost readuse în atenție de Urşii din Preutești, Ceata din Baia și Ceata din Bahna Arini.
Costume și măști de o mare frumusețe și diversitate
Copiii și tinerii din comuna Drăgușeni au valorificat un repertoriu autentic din satele Drăgușeni și Broșteni, din care nu a lipsit „Banda lui Harap” cu frumoșii arnăuții îmbrăcați în costume specifice rolurilor din piesa de teatru popular jucată. Coordonatorul grupului, primarul comunei Drăgușeni, Vasile-Lică Cepoi, a invitat miile de spectatori să vină, pe 13 ianuarie 2024, la Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă pe stil vechi, organizat în comuna pe care o conduce.
Grupul Folcloric „Străjerii” de la Dolhești a venit la această mare sărbătoare a cântecului, a urăturilor, a costumelor și a măștilor de o mare frumusețe și diversitate împreună cu solistul Gheorghiță Rotaru pentru a oferi tradițiile specifice satelor Dolheștii Mari și Dolheștii Mici, dar și o frumoasă urătură a coordonatorului grupului, inimosul Gheorghe Ciocîrlan.
Locuitorii municipiului Fălticeni, ai zonei sau cei veniți să petreacă sărbătorile în urbea de pe Șomuz au fost încântați și au răsplătit cu îndelungi aplauze grupul din Vadu Moldovei care a venit cu urători având cele mai frumoase măști populare din spectacolul de miercuri și cu o impresionantă ceată de urși, care s-a pliat în joc și dans cu muzica Petronelei Butnariu.
Dintr-un turneu național au ajuns pe scena din Fălticeni Ceata din Boroaia și îndrăgitul solist de muzică populară Călin Brăteanu, cu un spectacol extraordinar al măștilor, urșilor și al obiceiurilor tradiționale din vremea sărbătorilor de iarnă. Din spectacolul boroienilor nu au lipsit vestitele jocuri de flăcări.
S-au remarcat prin valoarea programului susținut, talentul și măiestria artiștilor populari de la sate, prin interpretare scenică a obiceiurilor de Anul Nou și au oferit imaginea neasemuitei frumuseți a costumelor populare și a folclorului din diferite zone ale județului, Căldărarii de la Liteni, care au și dansat împreună cu un cunoscut solist de muzică populară și om de radio, Constantin Bahrin, dar și cetele de urători din Bogdănești și Dolhasca, ce s-au armonizat perfect cu muzica lui Marius Zgâianu și a solistei Lenuța Rusu, cea care, împreună cu profesorul Vasile Budușanu, a asigurat prezentarea spectacolului de pe 27 decembrie.
O punte de legătură între cetățeni și cei care păstrează, promovează și transmit mai departe tradițiile și obiceiurile populare
Primarul Gheorghe Cătălin Coman a spus: „Spectacolul din această seară reprezintă o punte de legătură între cetățenii noștri și cei care păstrează, promovează și transmit mai departe tradițiile și obiceiurile populare. La Fălticeni suntem atât de mulți astăzi pentru că avem tradiții frumoase, avem tradiții care merită promovate, care trebuie conservate și ne străduim să facem acest lucru împreună. Mulțumim tuturor formațiilor, cetelor de urători, ansamblurilor și soliștilor de muzică ce au evoluat pe scenă, avem foarte multe lucruri frumoase de arătat, mulțumesc colegilor primari din comunele din care am avut urători pentru sprijinul acordat în realizarea acestui spectacol și pentru implicare în păstrarea acestor tradiții, unele foarte vechi, de sute de ani. Sunt oameni apropiați de noi, sunt oameni cu care facem lucruri frumoase împreună, oameni care ne ajută să păstrăm tradițiile noastre românești. Urez tuturor, fie că sunt fălticeneni sau oaspeți ai Fălticeniului, să aveți parte de sărbători frumoase în continuare și să avem un an 2024 extraordinar de bun, cu realizări, cu sănătate și cu gânduri bune față de toți cei dragi. La mulți ani, Fălticeni, la mulți ani, dragi români!”
Respectând datina străbună, urătorii au fost recompensați de organizatori cu țuică și colaci.