Din rău în mai rău. Așa poate fi caracterizat în câteva cuvinte ceea ce se întâmplă pe șoselele din județ în privința accidentelor rutiere. Suceava va încheia și anul 2023 pe primul loc în topul negru al județelor în care s-a murit în accidente rutiere. Mai mult, mortalitatea rutieră este cu mult peste cea din județele care au și ele un număr ridicat de decedați în accidente rutiere.
Sunt și județe care au o mortalitate de cinci ori mai mică decât Suceava, în acest sens exemplul cel mai elocvent fiind județul Botoșani, după cum vom detalia pe parcursul acestui text.
Aruncarea vinei pe infrastructură ori pe polițiștii rutieri este, cu unele excepții, puerilă, realitatea fiind că se circulă cu viteze prea mari, se fac depășiri la limită, iar alcoolul și, mai nou, drogurile la volan sunt o constantă zilnică.
Polițiștii au constatat în multe cazuri că dezvoltarea infrastructurii nu aduce o scădere a numărului de accidente, din contră.
Drumuri județene sau comunale asfaltate sunt transformate de tinerii teribiliști în adevărate piste de încercare pentru a atinge viteze tot mai mari. Iar de aici și până la o tragedie mai este doar un pas.
Un exemplu în acest sens este accidentul petrecut la începutul lunii decembrie pe drumul comunal 65, care leagă localitățile Dumbrăveni și Bursuceni, unde un tânăr care circula cu viteză excesivă a intrat în plin într-o mașină de pe sens opus.
Creștere mare a numărului de decedați, deși au fost accidente mai puține
De la începutul acestui an, pe raza județului Suceava au avut loc 133 de accidente rutiere grave, față de 147 în aceeași perioadă a anului trecut. Așadar, paradoxal, deși numărul total de accidente grave este în ușoară scădere, la capitolul morți în accidente situația din 2023 este dezastruoasă.
De la începutului lui 2023 și până pe 20 de decembrie, în urma accidentelor care au avut loc pe rețeaua de drumuri publice din județ s-au înregistrat 78 de morți, față de 60 în 2022, în aceeași perioadă.
Un plus de 18 decedați, în condițiile în care trendul din cele mai multe județe ale țării a fost de scădere.
Suceava și..... restul lumii
Având la dispoziție datele la zi și din toate celelalte județe, am constatat că după Suceava (78 decedați) urmează Prahova, însă la mare distanță, cu 61 de morți în urma accidentelor.
Mortalități relativ mari au avut și Dolj – 58 și Constanța – 53, însă se remarcă diferența foarte mare dintre Suceava și restul județelor care vin din urmă în acest clasament.
Sunt și județe care au mortalitatea în accidente foarte mică față de Suceava, e drept și județe cu rețele de drumuri mult mai puțin întinse. Dar chiar și așa, diferențele sunt enorme.
Județul Sălaj are doar 7 decedați în accidente în acest an, vecinii din Botoșani având și ei doar 15 morți în urma accidentelor rutiere.
O soluție reală pentru oprirea acestui dezastru nu pare să existe
Din păcate, județul Suceava este tras în jos în aceste analize de mai multe accidente cu victime multiple.
Față de alți ani, s-au înregistrat mai multe accidente grave pe fondul oboselii la volan, iar șoferii băuți sau drogați au contribuit și ei serios la tragediile de pe șosele.
Asta cu toate că polițiștii rutieri suceveni au bătut și ei recordurile la numărul de permise reținute și dosare penale întocmite în cadrul acțiunilor de amploare de la fiecare final de săptămână.
O constantă rămân accidentele mortale cu pietoni (în general pietoni care traversează fără să se asigure ori circulă neglijent pe drumurile publice după lăsarea întunericului) și cu bicicliști, și ei de cele mai multe ori vinovați de accidentele rutiere în care au căzut victime.
Cu privire la bicicliști, în ultimele zile, pe 19 și 20 decembrie, au avut loc două accidente mortale cu implicarea acestora, după cum am detaliat în alt articol din Monitorul de Suceava de astăzi.
Despre soluții reale pare imposibil de vorbit în condițiile în care în foarte multe cazuri vedem suceveni care se urcă în continuare la volan băuți după ce au trecut prin arest, s-au ales cu dosare penale și au la activ condamnări cu suspendare.