Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, au organizat recent a XIII-a ediție a evenimentului dedicat minorităților din Bucovina, ca semn de prețuire și respect față de cultura și tradițiile acestora. Manifestarea s-a desfășurat la Școala „Bogdan Vodă” din Rădăuți și a fost structurată pe două părți: spectacol și expoziție culinară.
Ansambluri, grupuri folclorice care au reprezentat comunitățile etnice din județul Suceava și elevii școlii gazdă au prezentat un spectacol ce a cuprins colinde (Grupul vocal „Bukovinskie rozî”, pregătiți de Valentina Anisimov, Anastasia Vega, eleva Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Rădăuți, Grup Vocal „Familia Haidău”) și dansuri tradiționale pline de veselie și culoare (dans ucrainean - Ansamblul „Cervona kalena” din Negostina, îndrumător Iulian Chideșa, dans polon -Ansamblu „Sołonczanka” din Solonețul Nou, îndrumător Ana Zielonka, dans huțul – Grupul ”Bukovenka” din Rădăuți, îndrumător Delia Martineac, dans țigănesc – Grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale „Sf. Stelian” Rădăuți, îndrumați de Antonela Gherasim, dansuri evreiesc, german, turcesc și țigănesc prezentate de elevii Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Rădăuți).
În încheiere, toți cei prezenți „au dat mână cu mână” și au jucat hora românească, o horă simbolică a prieteniei și a bunei înțelegeri.
- „Împreună pentru o educație bună”
„Ziua minorităților naționale” (18 decembrie) este o manifestare cuprinsă în calendarul de activități al Proiectului transfrontalier „Împreună pentru o educație bună”, semnat între Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava și Liceul „Gheorghe Asachi” din Herța.
Gazda primei întâlniri din proiect, care a avut loc la finalul lunii noiembrie, a fost Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Rădăuți, unde a avut loc și o solemnă activitate de comemorare a victimelor Holodomorului. Cu această ocazie, preotul Mihai Cobziuc, consilier eparhial, a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei afectați de această tragedie istorică.
Coordonat de profesoarele Delia Martineac și Marina Maftei, proiectul „Împreună pentru o educație bună” va cuprinde diverse activități ce urmează a fi desfășurate pe parcursul întregului an școlar 2023-2024. „Scopul acestui parteneriat este de a promova schimburile educaționale și culturale între cele două țări și de a dezvolta o colaborare strânsă între instituțiile de învățământ implicate”, au transmis coordonatoarele proiectului.
În rândul publicului numeros s-au aflat invitați speciali ce au reprezentat anumite școli din județ: prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, prof. dr. Adrian Puiu, directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, prof. Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, prof. Angelica Cahula, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, prof. Loredana Crevco, directorul Școlii Gimnaziale Speciale „Sf. Stelian” Rădăuți.
- În deschiderea evenimentului, mesaje de la invitați
Înainte de începerea programului artistic desfășurat la Școala „Bogdan Vodă”, au luat cuvântul reprezentanți oficiali ai învățământului în limba maternă din județ și reprezentanții comunităților etnice. Inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava prof. dr. Petru Crăciun a felicitat organizatorii pentru desfășurarea acestui eveniment „care evidențiază buna înțelegere dintre etniile conlocuitoare din județul nostru”.
Inspectorul pentru minoritatea ucraineană și președintele Filialei județene a Uniunii Ucrainenilor din România, Ilie Sauciuc, a spus că „etniile din județul Suceava, prin tradițiile, datinile și obiceiurile lor contribuie la patrimoniul cultural comun, extrem de valoros, Bucovina fiind considerată un model de toleranță etnică și religioasă”.
Prezent la eveniment, inspectorul de istorie, prof. dr. Daniel Hrenciuc, coordonatorul acestui proiect, a vorbit publicului despre istoria minorităților etnice din Bucovina. Prof. Cristina Maria Albu, inspector școlar pentru minorități naționale, a salutat inițiativa organizării acestei manifestări. Și prof. Lucian Dimitriu, inspector școlar pentru minoritatea romă, cea mai numeroasă etnie din județul Suceava, a felicitat organizatorii pentru desfășurarea acestui eveniment „care pune în valoare coloritul cultural multietnic din zona noastră”.
Prof. Marina Maftei, directoarea Liceului „Gheorghe Asachi” Herța, Ucraina, și-a exprimat bucuria de a participa la eveniment și a vorbit despre cât de importantă este pacea pe pământ, îndemnându-i pe toți cei prezenți să aprecieze și să mulțumească lui Dumnezeu că suntem feriți de urgia războiului.
Un salut călduros și un mesaj de prietenie au transmis către public și Florin Walter, președintele Partidei Romilor Pro-Europa Rădăuți, Igo Koffler, președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Alexandrina Coca, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Rădăuți, Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni Rădăuți.
Directorul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Rădăuți, prof. Radu-Gheorghe Munteanu, a precizat că scopul acestei acțiuni este „promovarea unei atitudini tolerante, deschise, de acceptare şi înţelegere firească, a relațiilor de prietenie și bună înțelegere între etniile din zona noastră”.
- Expoziție culinară
După terminarea spectacolului, participanții au poposit în holul mare al școlii rădăuțene, unde a fost amenajată o expoziție culinară „cu preparate tradiționale ce au desfătat simțurile lor gustative și olfactive”.
Preparatele au fost pregătite și expuse de către Yori Finkel, reprezentant al comunității evreiești din Rădăuți, și Alexandrina Coca, reprezentanta rușilor lipoveni.
„Evenimentul dedicat minorităților din Bucovina a fost un frumos prilej în cadrul căruia valorile și obiceiurile multietnice au strălucit în adevărata lor splendoare. Toți cei prezenți au făcut o călătorie captivantă într-un univers plin de culoare, muzică și tradiții autentice ce au adus bună dispoziție și multă bucurie. Data de 18 decembrie a fost declarată <Ziua minorităţilor naţionale>, prin aprobarea HG nr. 881/1998, cu scopul de a pune în valoare cele 20 de minorități naționale din România. Cu acest prilej se desfășoară numeroase evenimente care promovează cultura și tradițiile specifice fiecărei etnii. Bucovina a fost supranumită <Europa în miniatură> sau <Elveția orientului>, datorită faptului că reprezintă un model de bună conviețuire și toleranță între numeroasele etnii conlocuitoare”, a declarat profesoara Delia Martineac.