Administrația județeană a achiziționat echipamente de intervenție și salvare în valoare de jumătate de milion de euro, în cadrul unui program transfrontalier cu Ucraina, finanțat din fonduri europene. Echipamentele au fost recepționate miercuri, la Siret, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, printr-un act de comodat.
Flutur a declarat că au fost achiziționate „utilaje și echipamente pentru punerea în siguranță a vieții oamenilor”, respectiv un buldo-excavator multifuncțional care are mai multe echipamente de lucru, freze pentru deszăpezire în zonele alpine cu echipamente pentru intervenții în cazul alunecărilor de teren și pentru transportul de saci pentru a face diguri rapid, în caz de inundații. „În acest proiect noi mai avem o stație de potabilizare a apei. Doamne ferește, dacă se contaminează apa, intră în funcțiune imediat o capacitate de 500 de litri și rezolvăm problema, plus apă menajeră, peste 2.000 de litri. De asemenea, avem aparate termoscaner pentru depistarea în primul rând a oamenilor. Dacă, Doamne ferește, cineva este luat de o viitură sau este un foc ascuns într-o încăpere, se localizează foarte ușor cu termoscanerul”, a declarat Gheorghe Flutur.
Acesta a mai spus că au fost achiziționate și cinci echipamente pentru alpinism pentru intervenții în zona montană – cordeline și dispozitive de ridicare a unor persoane căzute în prăpastie. „Încă de la primul meu mandat sunt aduse în județul Suceava în total peste 29 de autospeciale, mașini de pompieri, de descarcerare, de intervenție la înălțime mare cu scară. Plus salvări tip SMURD pentru ISU Suceava pentru a interveni atunci când este cazul. Toate acestea au fost procurate prin programe europene, de către Consiliul Județean Suceava, și donate apoi către ISU Suceava. În afară de asta, Consiliul Județean Suceava finanțează în fiecare an și parte din funcționarea ISU Suceava, și mă refer aici la dotarea cu mașini de teren și altă aparatură necesară”, a afirmat șeful administrației județene.
Flutur a subliniat că acest proiect transfrontalier are și o componentă de instruire a personalului, în colaborare cu Ucraina, pentru folosirea echipamentelor și utilajelor. ”Este încă un proiect la care tragem linie astăzi, cu bani aduși pentru județul Suceava”, a mai spus Gheorghe Flutur.