Departamentul de Contabilitate, Audit și Finanțe din cadrul Facultății de Economie, Administrație și Afaceri, COACH USV, în parteneriat cu Facultatea de Contabilitate a Academiei de Studii Economice din Moldova, a organizat, pe 18 decembrie, conferința "Sociologie Economică și Teoria Elitelor".
Evenimentul s-a desfășurat online și onsite, în Aula din Corpul E a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind dedicat nu doar studenților din cadrul universității, ci și celor interesați din comunitatea academică și profesională.
Conferința a reprezentat o oportunitate unică pentru cei peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de a asculta și de a participa la discuții de înalt nivel academic, susținute de un expert de marcă în domeniul sociologiei economice, profesorul universitar doctor Radu Baltasiu, de la Universitatea din București, recunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul sociologiei și pentru rolul său de director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.
Alături de prof. univ. dr. Radu Baltasiu, participanții prezenți în sală și cei conectați online au explorat și analizat teme de actualitate referitoare la sociologia economică și teoria elitelor.
Printre subiectele dezbătute s-au numărat etajele vieții sociale, aspect care a evidențiat elementele definitorii ale dinamicii sociale. Acestea au inclus procesul decizional (alegerea), interacțiunea și influența indivizilor în comunitate (voința socială), dar și impactul asupra carierei și identității individuale (profesia și convingerile). Dezbaterile au subliniat importanța esențială a acestor aspecte în modelarea cursului vieții individuale și a dinamicii sociale.
Un alt subiect abordat de către profesorul Radu Baltasiu a fost reprezentat de etajele gândirii, aducând în discuție subiecte legate de procesele mentale și comportamentul uman în contextul actual.
A fost explorat conceptul de asumare a responsabilității în procesul decizional (asumarea) și importanța implicării individuale și colective în diverse aspecte ale vieții sociale și economice (implicarea).
În intervenția sa, Radu Baltasiu a adus clarificări importante în ceea ce privește sociologia economică și teoria elitelor, subliniind că acestea reprezintă un răspuns esențial la problema complexă a organizării muncii într-o societate.
În același timp, Radu Baltasiu a subliniat că: "Sociologia economică și Teoria elitelor reprezintă un răspuns asumat la cea mai gravă problemă a unei țări în care 47% dintre locuitori trăiesc sub riscul sărăciei și al deprivării: organizarea muncii așa încât cei care muncesc să se bucure de roadele muncii lor."
Prof. univ. dr. Veronica Grosu, directorul Departamentului de Contabilitate, Audit și Finanțe, a subliniat importanța remarcabilă a conferinței în cadrul căreia s-au adus în discuție aspectele esențiale ale sociologiei economice și teoriei elitelor. Ea a afirmat că acest eveniment a reprezentat nu doar o oportunitate de a explora și dezbate subiecte de mare relevanță în domeniu, ci și un moment de învățare și reflectare profundă pentru toți participanții asupra parcursului economico-social al României.
"Conferința a reprezentat un prilej de a aduce laolaltă gânditori și specialiști din domeniul sociologiei economice și al teoriei elitelor, oferindu-le posibilitatea de a contribui la dialogul academic și de a îmbogăți cunoștințele noastre colective. A fost un moment de reflecție profundă asupra unor subiecte vitale pentru înțelegerea societății noastre contemporane," a declarat prof. univ. dr. Elena Hlaciuc.
Evenimentul a reprezentat un punct de întâlnire și conectare între viziuni, abordări și perspective diverse, contribuind astfel la amplificarea și diversificarea dialogului academic din comunitatea noastră universitară. "Această conferință a servit nu doar ca sursă de cunoaștere, ci și ca stimulent pentru dezvoltarea continuă a cercetării și înțelegerii în profunzime a dinamicii sociale și economice actuale," a adăugat prof. univ. dr. Elena Hlaciuc.