Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava au întrerupt luni activitatea timp de două ore, între 10.00-12.00, și au protestat în fața Palatului de Justiție.
”Având în vedere protestele organizate și de către celelalte servicii de probațiune din țară, declanșarea grevei foamei de către mai bine de 113 de consilieri de probațiune din sistemul de probațiune precum și faptul că până la acest moment nu a avut loc punerea în plată a drepturilor salariale stabilite prin Ordinul ministrului nr. 1407/C/03.08.2023, precum și cele stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava protestează în fața Palatului de Justiție. Precizăm faptul că, în semn de solidaritate, personalul contractual al serviciului s-a alăturat protestelor. Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava vor continua să adere la formele de protest declanșate de către consilierii de probațiune din toată țara până la remedierea inechităților de natură salarială la care sunt supuși încă din anul 2016”, au transmis reprezentanții Serviciului de Probațiune Suceava.
Oamenii revendică următoarele aspecte:
1. Punerea în plată, de urgenţă, a restanţelor rezultate din VRS 605,225, pentru lunile august - noiembrie 2023;
2. Punerea în plată, de urgență, a tranșei de 35 % aferentă eşalonării pe 5 ani a drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti.
”Subliniem faptul că prin acest protest consilierii de probațiune nu solicită creșteri salariale, ci drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive, de care ar fi trebuit să beneficieze încă din anul 2016. De asemenea, precizăm faptul că personalul din cadrul serviciilor de probațiune nu a beneficiat de nicio creștere salarială din anul 2016 și până în prezent, fiind plafonat prin adoptarea legii unice a salarizării nr.153/2017”, au mai spus reprezentanții Serviciului de Probațiune Suceava.
Sistemul de probațiune reprezintă singura alternativă la sancțiunile privative de libertate. ”Prin activitățile sale, probațiunea contribuie la diminuarea populației din penitenciare și a costurilor presupuse de pedepsele privative de libertate, valorificând potențialul socio-economic al persoanelor sancționate, prin menținerea în libertate și sprijinirea acestora pentru adoptarea unor comportamente conforme normelor de conviețuire socială. Sistemul de probațiune supraveghează anual peste 100.000 de persoane sancționate penal. În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Suceava se află 2.760 persoane supravegheate, dintre care 40 au săvârșit infracțiuni în perioada minoratului”, au precizat reprezentanții Serviciului de Probațiune Suceava.