Lucrările de modernizare a Punctului Vamal Siret, cea mai mare vamă de la frontiera cu Ucraina, după cum a precizat, sâmbătă, la Siret, președintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, s-au încheiat, însă echipamentul de scanare a autovehiculelor și containerelor încă nu există. Directorul general la Autoritatea Vamală Română Marcel Mutescu, responsabil de proiectul de achiziție a acestor sisteme pentru vămi, prezent la recepția lucrărilor de la Siret, a explicat că instituția a încheiat la începutul lunii decembrie a.c. contractul de achiziție a 26 de scanere pentru birourile vamale de frontieră și că Siretul „este o prioritate”. Însă, a subliniat Marcel Mutescu, astfel de echipamente „nu se găsesc pe stoc, ca televizoarele”, de la momentul comenzii până la livrare durând 8-10 luni. „Contractul este încheiat pentru Siret, în iulie-august sperăm ca scanerul să fie montat”, a spus Mutescu. Potrivit acestuia, pe lângă achiziția echipamentului propriu-zis a fost necesară și pregătirea platformei pe care acesta va fi instalat, adică o încăpere cu ziduri înalte de 4,5 m și 90 de cm grosime, în care vehiculele vor fi scanate fără șofer, rămas în afara zonei de expunere la radiații. Timpul de scanare va fi de 5-6 minute pentru vehiculele de marfă și vor putea fi scanate peste 200 de camioane/ zi, „selectate pe baza analizei de risc”. „Dacă se constată vreo anomalie, vehiculul este scos din trafic și verificat amănunțit”, a afirmat Marcel Mutescu.
Achiziția sistemelor de scanare cu raze X are ca obiectiv gestionarea eficientă a frontierelor în interesul securității naționale şi pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la frontiere. Scanerele vor permite verificarea rapidă şi mai precisă a conținutului mijloacelor de transport, inspectarea conținutului coletelor şi al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor.
Funcționarea trebuie să fie sigură atât din perspectiva obiectivelor urmărite, cât și din cea a asigurării respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor.
Utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal oferă autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul încărcăturilor, contribuind astfel inclusiv la depistarea subdeclarării valorii mărfurilor.
De asemenea, permite detectarea de obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase; ajută la identificarea de droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise; permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricționate. Totodată, prin scurtarea timpului de inspecție manuală a fiecărui colet sau container, operațiunile vamale se derulează mai rapid.