Coloana de camioane, de o parte și de alta a Punctului de Trecere a Frontierei Siret, a fost unul dintre subiectele abordate de autoritățile române cu guvernatorului regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, sâmbătă, la recepția lucrărilor de modernizare a Biroului Vamal de la Siret. Invitat la ceremonie și la conferința de presă organizată cu această ocazie, guvernatorului ucrainean i s-au adus în atenție problemele generate de traficul rutier îngreunat și de timpul mare de așteptare în PTF Siret. Astfel, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că pe partea românească „traficul este sufocat” și coada de camioane ajunge „la patru kilometri de capitala județului”. „Vă rog, domnule guvernator, să stați de vorbă cu autoritățile ucrainene când vă întoarceți, să găsim soluții să grăbim prelucrarea tirurilor, că e prea mare coada. (...) Din informațiile mele, sunt tiruri care trebuiau să meargă prin Polonia și Ungaria, dar pentru că sunt manifestări la graniță ale fermierilor polonezi, vin tot pe aici. Sunt motive în plus ca să ne gândim să descongestionăm acest trafic de aici”, a afirmat Gheorghe Flutur.
La rândul său, directorul general la Autoritatea Vamală Română Marcel Mutescu a oferit și o soluție acestei probleme, anume folosirea pe scară largă a declarației de tranzit comun pentru camioanele cu marfă care vin din Ucraina, care ar permite scurtarea timpului pentru formalitățile vamale. Directorul Mutescu a subliniat că Ucraina a aderat la Convenţia privind regimul de tranzit comun, prin urmare declarațiile de tranzit depuse la un birou de plecare din Ucraina sunt acceptate la birourile de intrare în România, fără a mai fi necesară efectuarea formalităților de plasare în regim de tranzit vamal, iar mărfurile pot fi transportate până la biroul de destinație din Uniune sau dintr-o altă țară de tranzit comun. „Cu această declarație, controlul durează 10 minute și poți merge până la Constanța”, a precizat Mutescu. Acesta a afirmat că în prezent doar două camioane dintr-o sută folosesc declarația, ceea ce face ca numărul tirurilor care vin nesigilate și trebuie controlate să fie foarte mare, cu impact asupra timpului de verificare, acum în medie de 30 de minute. Dacă măcar jumătate dintre tirurile care vin din Ucraina ar folosi Declarația de tranzit comun, efectul ar fi o procesare mult mai rapidă a acestora în punctul de frontieră și reducerea timpului de așteptare, a precizat Marcel Mutescu.
Guvernatorul Ruslan Zaparaniuk s-a declarat convins că autoritățile aflate de o parte și de alta a frontierei vor găsi soluții pentru această problemă, inclusiv prin creșterea numărului de funcționari care lucrează în vama ucraineană. În opinia sa, modernizarea vămii de la Siret va ușura activitatea la frontieră și schimburile comerciale se vor intensifica. „Cozile de ambele părți ale frontierei arată cât de importante sunt aceste schimburi”, a afirmat guvernatorul Cernăuțiului, subliniind totodată necesitatea deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări.