Protestul medicilor de familie din alte județe, față de restanțele Casei de Asigurări de Sănătate la plata sumelor care li se cuvin pentru serviciile prestate în luna octombrie a.c., nu a găsit ecou printre medicii de familie suceveni. Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat, marți, că atât la nivelul instituției pe care o reprezintă, cât și la cel al Asociației Medicilor de Familie din județ doctorii au înțeles foarte bine că nu sunt bani și că situația urmează a fi rezolvată în câteva zile. „Ne răzvrătim inutil față de Casa de Asigurări de Sănătate, că doar nu au banii, îi țin undeva și nu ni-i dă. Ce să ne facă CAS, dacă nu sunt bani?!”, se întreabă medicul retoric.
Mai mult, dr. Badrajan consideră că „gesturile războinice sunt inutile, nu rezolvă nimic”, ba dimpotrivă, „vor face ca pacienții să fie mai oropsiți decât sunt”. „Medicamentele s-au scumpit, sistemul informatic este o catastrofă, pacienții sunt și așa oropsiți și noi facem pe nebunii, să nu le mai dăm rețete?! Sunt doctor și trebuie să acord asistență medicală. Putem protesta verbal, dar nu cu <lăsăm parafa jos> și <acordăm consultații pe bani> la oameni și așa necăjiți”, a afirmat dr. Irina Badrajan.
În ceea ce privește amenințarea cu greva, lansată de o serie de medici de familie din țară, medicul sucevean a amintit că ei sunt patronii propriilor cabinete, așa că grevă pot face cel mult angajații pe care îi au, nicidecum doctorii care dețin cabinetele.
Dr. Badrajan face apel la calm și rațiune, pentru că altfel populația deja „debusolată și tensionată” se va ridica împotriva medicilor. „Pacienții așteaptă pensiile, sunt debusolați și tensionați, noi trebuie să venim în sprijinul lor, nu să-i oropsim și mai mult. Încercăm să ținem în frâu protestele. Fiecare doctor are o mică rezervă, cu care să treacă peste această perioadă. E mai greu când sunt de dat impozitele și taxele la ANAF pentru că acolo, dacă nu plătim la timp, avem de achitat penalități. Cred că guvernul va găsi în câteva zile banii necesari pentru rezolvarea pe moment a situației și mai vedem de la anul ce va fi, că bugetul Sănătății este mai mic cu 6 miliarde de lei”, a mai spus dr. Irina Badrajan.
Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, a declarat că până acum s-au plătit 60% din sumele care trebuiau decontate medicilor de familie în noiembrie pentru luna octombrie a.c.. „Zilele acestea urmează să primim banii pentru restul de 40% și să facem plățile”, a precizat directorul CAS Suceava. Sumele pe care le au de primit lunar medicii de familie din județul Suceava sunt cuprinse între 15.000 și 80.000 de lei, în funcțiile de numărul de pacienți pe care îi au înscriși în listă și de serviciile medicale prestate. Din acești bani ei plătesc facturile la utilități, chirii, consumabilele, salariile angajaților și taxele și impozitele la bugetul de stat.