Elevii navetiști din județ sunt la un pas de a rămâne fără transport gratuit în lunile decembrie și ianuarie, numărul școlarilor care fac zilnic navetă pentru a ajunge la școală ridicându-se la aproximativ 8400.
Operatorii de transport din județ, cei care asigură naveta elevilor, subliniază că Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava nu a făcut plățile pentru abonamentele emise pe lunile septembrie-noiembrie.
Deși legea educației prevede transport gratuit pentru toți elevii, școlarii suceveni vor trebui să-și plătească singuri abonamentele ca să ajungă la școală, abonamente care pot ajunge și la 500 de lei/lună.
„Începând cu data de 01.12 suntem nevoiți să suspendăm toate cursele regulate județene motivat de faptul că nu s-a decontat contravaloarea transportului elevilor, situație care ne obligă să luăm această decizie deoarece nu mai putem susține financiar acest segment. În momentul efectuării plății, putem relua activitatea pe aceste trasee”, este unul dintre anunțurile unui operator de transport călători din zona Vatra Dornei.
Miercuri, AOTR – Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Suceava – a trimis o adresă către IȘJ Suceava prin care menționează că operatorii de transport și-au îndeplinit obligațiile legale și au transportat gratuit elevii navetiști, ulterior fiind comunicate către instituție facturile și documentația aferentă, pentru perioada septembrie-noiembrie.
„Începând cu luna decembrie 2023, operatorii de transport de călători din județul Suceava vor fi în imposibilitatea financiară de a mai elibera titluri de călătorie gratuite pentru elevi, motiv pentru care vă rugăm să faceți toate demersurile necesare către Ministerul Educației pentru ca transportatorii să-și poată recupera cheltuielile efectuate cu transportul acestora, iar elevii să beneficieze de transport gratuit. Vă rugăm să dispuneți de urgență plata facturilor restante în temeiul art. 3 din anexa 2 la HG 810/2023”, se arată în adresa trimisă către IȘJ Suceava.
- „Sunt operatori de transport care nu mai pot susține financiar cursele”
Beniamin Lucescu, președintele Asociației Operatorilor de Transport Rutier Suceava, a explicat că potrivit Legii 198 operatorii de transport eliberează tichete de transport gratuit, echivalentul unui abonament lunar, pentru liceenii cuprinși în listele centralizate de unitățile de învățământ.
„O parte dintre operatori vor mai asigura transportul elevilor gratuit și în luna decembrie, cum pot, dar o parte nu mai sunt dispuși să facă acest lucru. Iar din ianuarie, categoric, operatorii nu vor mai efectua cursele pentru elevi dacă nu se vor face plățile.
Conform HG 810/2023, am transmis către inspectorat factura generală, pentru lunile septembrie, parțial, octombrie și noiembrie. HG 810 spune că termenul de plată este cel stabilit de operatorul de transport, circa 30 de zile de la data depunerii. IȘJ centralizează facturile, care sunt transmise Ministerului Educației, care ar trebui să asigure sumele necesare.
În județul Suceava nu s-au primit banii, nu avem informații de la IȘJ de ce nu s-au plătit aceste facturi. Noi i-am informat ieri (n.r. miercuri) că sunt operatori în asociație care deja nu mai pot efectua cursele, nu mai pot susține financiar acest lucru”, a subliniat Beniamin Lucescu.
Acesta a mai spus că sunt operatori județeni care transportă și 800-1.000 de elevi zilnic.
„În momentul în care statul, prin legea 198, a oferit această gratuitate, elevii s-au îndreptat către transportul în comun, numărul elevilor care s-au îndreptat către operatorii noștri crescând undeva la 30-40%”, a declarat Beniamin Lucescu.
- IȘJ așteaptă 2,6 milioane de lei de la Minister
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au menționat că au făcut demersuri către Ministerul Educației pentru a asigura sumele pentru lunile restante.
Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al instituției, a menționat că IȘJ a făcut demersuri pentru a primi suma de 2,6 milioane de lei, bani pentru lunile septembrie și octombrie. Pentru luna noiembrie, încă se lucrează la centralizarea facturilor.
„IȘJ a făcut demersuri pentru a debloca această situație. Sperăm ca Ministerul Educației să asigure sumele necesare cât mai repede. La nivelul județului Suceava, vorbim de un număr de circa 8400 de elevi care fac naveta și care primesc aceste abonamente gratuite”, a explicat insp. Anuței.
În țară, probleme și blocaje la plata transportatorilor se înregistrează în peste 10 județe.