Municipiul Suceava ar putea deveni primul oraş din ţară care să transforme gunoaiele produse de locuitorii săi în energie. Primele discuţii în această direcţie au avut loc marţi, la sediul Primăriei Suceava, între acţionarii centralei pe biomasă din lunca Sucevei şi conducerea primăriei, care le-a solicitat găsirea unor soluţii practice de adaptare a actualelor arzătoare la un alt tip de combustibil – deşeurile menajere.
Primarul Ion Lungu spune că transformarea ar putea dura aproximativ 2 ani şi probabil se va face doar pentru o parte a capacităţii de ardere a centralei, astfel încât să meargă în paralel pe biomasă şi deşeuri.
„În prezent nu există nici un astfel de investiţie în ţară care să transforme gunoiul produs de locuitori în energie. Am fi primii în acest domeniu, dar este o necesitate pentru că problema deşeurilor nu s-a abordat corect când s-au negociat condițiile de gestionare a deşeurilor cu Uniunea Europeană. La noi s-a pus problema doar de gestionare, nu şi de procesare”, a declarat edilul.
Centrala de termoficare a Sucevei, care utilizează drept combustibil biomasa, produce energie termică pentru aproape jumătate din populaţia municipiului, dar foarte mulţi consumatori sunt şi la nivelul clădirilor gestionate de primărie: unităţi de învăţământ, sedii de instituţii, Bazar, săli de sport.