Dosarul celor trei bebeluși morți în 2016, la ore sau zile după ce s-au născut la Spitalul Județean Suceava, a ajuns la o primă decizie de condamnare în instanță, la Judecătoria Suceava.
Spitalul Județean Suceava, trimis în judecată ca entitate, a fost găsit vinovat de judecători pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unei amenzi penale de 1.260.000 lei.
Judecătoria Suceava a mai dispus ca cele trei părți civile din dosar (membrii familiei Manea) să fie despăgubiți de Spitalul Județean Suceava cu suma totală de 650.000 de euro.
Un alt amănunt important, Spitalul Județean Suceava mai este obligat să publice hotărârea de condamnare, în extras, prin intermediul presei audio-vizuale, pentru 7 apariții.
Precizare importantă, soluția Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată de părți la instanța superioară. Mai mult ca sigur, cel puțin spitalul va contesta această soluție.
Un alt amănunt important, în acest dosar s-a judecat doar cazul bebelușului care a fost infectat cu trei germeni (Teodor Alexandru Manea).
- Managerul Vasile Rîmbu nu a avut răspundere directă în dosar
În iunie 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat și au trimis în instanță dosarul celor trei bebeluși morți în 2016, la câteva ore sau zile după ce s-au născut la Spitalul Județean Suceava. Expertizele de specialitate au stabilit că bebelușii ar fi murit în urma contractării unor bacterii, de la coloana de apă a unității spitalicești. Spitalul Județean Suceava este inculpat în dosar pentru ucidere din culpă, în timp ce în cazul managerului de atunci, Vasile Rîmbu, s-a considerat că sunt probe suficiente pentru a fi trimis în judecată. Vasile Rîmbu a avut calitatea de participant la procesul penal.
- Acuzați că nu au luat măsurile de dezinfecție a coloanei de apă
Trimiterea dosarului în instanță era oarecum așteptată, având în vedere că expertizele din dosar au indicat că micuții au fost infectați cu bacterii, unul cu trei germeni.
Un supliment al expertizei, realizat de Institutul de Medicină Legală Iași, despre care a relatat cotidianul Libertatea, aducea concluzii deloc favorabile Spitalului Județean Suceava.
Referindu-se la decesele a doi micuți, în expertiză s-a arătat că moartea primilor doi bebeluși a fost produsă după infectarea cu aceeași bacterie (tulpină comună).
La unul dintre micuți, Teodor Alexandru Manea, s-a stabilit că a fost infectat cu trei germeni. Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii au punctat în expertiză că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”.
Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza a susținut că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea nou-născuților”.
În 2016, trei copii abia născuți la spitalul din Suceava au murit într-un interval de 7 luni. Unul a murit după 27 de ore de la naștere, altul a trăit 10 zile, iar altul 13 zile.
- Spitalul Județean, considerat vinovat ca entitate
După ce au analizat și acest supliment de expertiză și au tras concluzii, procurorii au încadrat fapta la ucidere din culpă. Principalul responsabil a fost considerat Spitalul Județean Suceava ca entitate.
- Reprezentanții spitalului au respins acuzațiile
La acea vreme, reprezentanții secției de Obstetrică - Ginecologie a spitalului au explicat că moartea copiilor nu poate fi legată de unitatea medicală. Printre argumentele prezentate au fost acelea că unul dintre bebeluși a murit la 29 de ore de la naştere, cu simptome de pneumonie, şi un altul, născut prin cezariană la Suceava, a plecat la trei zile sănătos acasă, s-a întors în a noua zi în şoc septic la UPU Suceava şi a fost trimis de urgenţă la Iaşi, unde a murit în a 12-a zi de viaţă. Unul dintre medicii de la Iaşi a afirmat că moartea copilului a fost provocată de Pseudomonas, deşi, spuneau medicii suceveni, tulpina care a fost izolată de la copil este un Pseudomonas sensibil la antibiotice şi nu rezistent, ca în cazul celor izolaţi în infecţiile intraspitaliceşti.