O delegație a PNȚ Maniu-Mihalache a depus ieri, în holul Parlamentului României, un bust al marelui om politic Iuliu Maniu, un moment mult așteptat de cei care păstrează memoria celui care a sfârșit în închisoarea de la Sighet pentru că nu și-a lepădat crezul politic și credința în fața comuniștilor.
Bustul, realizat de Aurel Contraș, din Sălaj, a ajuns astfel în holul Parlamentului, alături de cel al lui Mihail Kogălniceanu, la final de an 2023, an declarat prin lege și ”Anul Iuliu Maniu”, având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui om politic și 150 de ani de la naștere.
Doctorul dornean Petrea Dulgheru, președintele PNȚ Maniu-Mihalache, organizația Suceava, a subliniat că acest eveniment din Parlamentul României la care a participat cu mari emoții este al 8-lea pe care îl organizează în 2023 în memoria marelui om politic, alături de câțiva membri de partid și simpatizați.
Asta în condițiile în care structurile din Guvernul României au ignorat aproape total Anul Iuliu Maniu.
”Am o mare bucurie că am reușit să îl ducem pe Iuliu Maniu în Parlamentul României, astfel pot spune că nu i-am lăsat pe comuniști să-l șteargă din istorie, așa cum au dorit. Pentru noi, cei din PNȚ Maniu-Mihalache, asta era o obligație morală. Acest om este simbolul principiilor sănătoase și nădăjduiesc că măcar tinerii politicieni, care vor trece pe lângă el, la intrarea în Parlament, se vor apleca asupra istoriei și vor încerca să preia din spiritul lui”, a spus Petrea Dulgheru.
Doctorul Petrea Dulgheru, fost director al Direcției Sanitar Veterinare Suceava și actualmente președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, a transmis mulțumiri și mai multor deputați PSD, PNL și USR care au susținut inițiativa ca bustul lui Iuliu Maniu să ajungă în Parlamentul României.
Morala creștină, patriotismul luminat, dreptatea socială și democrația desăvârșită au fost cele patru mari crezuri ale lui Iuliu Maniu.
- Nu ocoliți, măcar o dată în viață, Memorialul de la Sighet
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an și jumătate.
El a murit la o lună după ce a împlinit 80 de ani, pe 5 februarie 1953, cu mâhnirea că puterea comunistă acaparase totul și zdrobise nemilos oamenii care au condus anterior țara, fapt care nu poate fi iertat sub nici o justificare și oricâte generații ar trece de acum încolo.
Închisoarea de la Sighet a devenit muzeu memorial în 1993, prin implicarea Fundației Academia Civică. Proiectul a fost propus Consiliului Europei de către Ana Blandiana.
Din fericire, clădirea închisorii, deși abandonată zeci de ani, a rămas în picioare, astfel că vizitatorii de acum pășesc prin celulele și spațiile în care au stat închiși Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Brătienii și mulți alții.