Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 286 (8510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Spitalul Clinic de Urgență din Suceava reduce consultațiile date în UPU de către medicii de gardă din secții

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de gardă din mai multe secții ale Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, inclusiv de la Cardiologie și, în curând, foarte probabil de la Neurologie, nu vor mai fi chemați să efectueze consultații de specialitate în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) pentru pacienții cu afecțiuni care nu se încadrează în categoria „urgențe”. Responsabilitatea evaluării gravității cazurilor rămâne astfel exclusiv în sarcina medicilor din UPU, al căror număr este de aproximativ jumătate față de necesar. Întrebată despre motivele unei astfel de măsuri, conducerea spitalului a răspuns că s-au făcut astfel de protocoale de colaborare între UPU și unele secții pe de o parte pentru reducerea timpilor de așteptare din UPU, iar pe de altă parte pentru descurajarea prezentării la Urgență a persoanelor cu afecțiuni care nu reprezintă o urgență. De asemenea, se urmărește „responsabilizarea medicilor care evaluează pacienții în vederea internării cât mai rapide a acestora”, conform răspunsului primit de la spital.

„Este un fapt știut că multe prezentări în UPU nu reprezintă cu adevărat urgențe, ci strict adresări pentru evaluare de specialitate (mimând anumite simptome); urmare a centralizării datelor la nivel de DSP, rata de internare a pacienților evaluați în UPU este de 26,87%”, afirmă conducerea unității medicale.

Aceasta mai spune că medicii urgentiști „prezintă competențe deosebite”, ei putând evalua, diagnostica și trata numeroase patologii, astfel că nu este necesar consultul pentru a confirma un diagnostic „decât în cazuri particulare, care pot depăși competențele menționate”. Aceste competențe sunt dobândite de urgentiști în timpul rezidențiatului și probate la susținerea examenului pentru medic specialist în specialitatea de Medicină de Urgență.

Pe de altă parte, medicul de gardă din secție „are în primul rând responsabilitatea pacienților internați pe respectiva secție/departament – pentru asigurarea permanenței medicale”, prin urmare ar trebui chemat în UPU doar când urgentistul este depășit.  

„Nu se pune problema de interzicere a consulturilor, ci, în absența unor criterii obiective de severitate care să indice un anumit diagnostic sau o anumită patologie, și având în vedere că nu sunt depășite competențele medicilor de Medicină de Urgență, se va evita solicitarea consulturilor de specialitate suplimentare care nu aduc nici un beneficiu în ceea ce privește îngrijirea medicală”, susține conducerea Spitalului de Urgență. Sau, altfel spus, eliminarea sau reducerea a ceea ce conducerea consideră „consulturi nejustificate”.

Ca un argument suplimentar, ni s-a transmis că în primele 10 luni ale anului au fost în medie 17 consulturi cardiologice/zi, cu un maxim lunar de 20/zi și un minim lunar de 14/zi, din care internări în secția Cardiologie au fost în medie 5/zi, cu un maxim lunar de 6/zi și un minim lunar de 4/zi. Media consulturilor altor specialități este de 62%.

Măsurile luate de spital sunt considerate de conducere a fi fără nici un impact negativ în ceea ce privește evaluarea pacienților care se prezintă la UPU. „Din contra, se dorește scurtarea staționării acestora în UPU, iar referitor la medicii unității noastre, protocolizarea actului medical va conduce la o mai bună colaborare, bazată pe încredere și respect reciproc”, ne-a mai transmis conducerea spitalului.

 

  • Afecțiunile pentru care medicii din secții nu mai trebuie chemați în UPU

 

Conform protocolului dintre secția Cardiologie și UPU, cardiologul de gardă nu va mai fi chemat pentru consultații în UPU pentru pacienți cu palpitații declarative la domiciliu, cu EKG normal în UPU; pacienți cu probleme respiratorii, cu limite normale ale markerului care indică insuficiența cardiacă, fără semne de insuficiență cardiacă decompensată; sindrom febril la pacienții cu valvulopatii fără semne de instabilitate hemodinamică; puseu de hipertensiune cu valori ale tensiunii arteriale sub 170/90 mmHG; afecțiuni cardiovasculare cronice, cu medicație cronică cunoscută, care se prezintă în UPU pentru alte acuze non-cardiologice; sincopă cu EKG, enzime miocardice în limite normale, fără semne de instabilitate hemodinamică. Pentru aceste categorii de pacienți medicul din UPU va recomanda consult cardiologic în ambulatoriul de specialitate.

Un protocol similar se pregătește și pentru Neurologie. Printre propunerile de afecțiuni la care urgentiștii nu trebuie să solicite consultul neurologului de gardă se numără amețelile produse de palpitații și dureri toracice; pentru dureri de cap sau amețeli cronice care durează de luni sau ani; pentru spondiloze cervicale, dureri lombare/cervicale fără amorțeală sau pareză; sindrom febril care se însoțește de o agravare a unor deficite neurologice preexistente (sechelare); dureri de cap și amețeală care însoțesc puseul hipertensiv, care nu prezintă deficite neurologice și care se ameliorează net după scăderea valorilor tensiunii arteriale; sincope care nu se însoțesc de deficite neurologice tranzitorii sau permanente și care nu au criterii de criză epileptică; pacienți care vin la control în UPU pentru afecțiuni neurologice cunoscute, care au nevoie de scrisori medicale sau de referate medicale, pentru care vor fi îndrumați către ambulatoriul de specialitate; sindrom cefalalgic vertiginos cu examen CT normal și fără alte semne neurologice, cu simptome remise după administrarea medicației de urgență; sevraje etanolice, come etanolice cu CT normal, patologie psihiatrică.

 

  • Dacă medicul de specialitate nu se prezintă la consultul solicitat în UPU în 10 minute pentru cazurile critice și în 60 de minute pentru cazurile stabile, urgentistul poate decide el însuși internarea

 

Conform unei decizii a conducerii spitalului în vigoare din septembrie 2021, cazurile cronice și cele care nu reprezintă urgențe nu se internează prin UPU. Pacientul aflat în UPU este în responsabilitatea medicului de gardă din UPU, care decide investigațiile necesare, precum și ce medici din alte specialități trebuie chemați pentru consult de specialitate. Medicul din Urgență solicită consult de specialitate pentru un diagnostic prezumtiv, medicul de specialitate confirmând sau infirmând diagnosticul. În cazul infirmării, urgentistul decide continuarea investigațiilor și consulturile de specialitate, dar decizia de internare, de principiu, este a medicilor de specialitate, la propunerea medicului din UPU. Dacă există motive de internare, pacientul nu trebuie ținut sub observație în UPU decât dacă temporar nu sunt locuri de internare.

Decizia menționată precizează că medicul din UPU poate decide el însuși internarea dacă va considera că trimiterea la domiciliu este în detrimentul pacientului; dacă medicul de specialitate nu se prezintă la consultul solicitat în 10 minute pentru cazurile critice și în 60 de minute pentru cazurile stabile; dacă starea pacientului necesită abordare multidisciplinară și nici unul dintre medicii de gardă din secții nu dorește internarea pacientului în secția respectivă sau în orice altă situație bine justificată, cu acordul medicului-șef din UPU și cu informarea conducerii spitalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Clinic de Urgență din Suceava reduce consultațiile date în UPU de către medicii de gardă din secții.
 Vizualizări articol: 2727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Spitalul Clinic de Urgență din Suceava reduce consultațiile date în UPU de către medicii de gardă din secții5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei