În jur de 9.000 de persoane au participat la manifestările de Ziua Națională a României de pe bulevardul principal al Sucevei, conform estimărilor Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Sucevenii au primit în general bine manifestările, deși au fost și așteptări neconcretizate, în special survolul cu avioane militare, care nu a mai avut loc din cauza condițiile meteo, plafonul de nori care nu a permis un astfel de eveniment.
- Vedetele paradei
Vedetele paradei au fost două vehiculele militare, un trăgător de rachete pentru misiuni de luptă în vederea neutralizării țintelor inamice și un vehicul militar de teren cu dispozitiv de tragere tip mitralieră.
Polițiștii, polițiștii de frontieră, pompierii și jandarmii și-au prezentat și ei cele mai noi și moderne autospeciale, într-o paradă care a durat în jur de 15 minute.
Un moment mai neplăcut a fost la începutul ceremoniei, când unui elev militar de la Școala de Jandarmi Fălticeni i s-a făcut rău și a fost extras din pluton în stare de leșin. Tânărul a primit îngrijiri de la echipajul SMURD, revenindu-și relativ repede.
- Momentele solemne, urmate de momentele pentru public
Manifestările de Ziua Națională au început la ora 10.00, în fața Bisericii Sf. Înviere, cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat.
Au urmat serviciul religios, oficiat de Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii Putna, scurte alocuțiuni ale Prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și primarului Sucevei, Ion Lungu, și depunerea de coroane și jerbe de flori.
Imediat după parada militară, copiii au devenit vedetele Zilei Naționale și au putut vedea de aproape și intra în autospecialele pompierilor, jandarmilor și polițiștilor, dar și în cele două vehicule militare, care au atras previzibil ca un magnet copii dar și adulți curioși cu privire la rolul lor și capacitățile de luptă.
- Gheorghe Flutur, în strai național, cu mesaj de unitate și patriotism bine înțeles
Gheorghe Flutur s-a evidențiat prin costumul popular pe care l-a purtat, prin care a încercat să transmită un mesaj de unitate și de patriotism:
”Dragii mei, m-am îmbrăcat astăzi cum o mai fac, în strai popular, să transmit mesajul național de a ține mai mult la ceea ce înseamnă români, românism și patriotism bine înțeles. Pentru că a fi român înseamnă să ții mai mult la aproapele tău. Să consumi mai multe produse românești, să vorbim mai mult de bine aproapele și să fim mai uniți, iar aici este loc de mult mai bine.
De aceea îndemnul meu este la înțelepciune, la unitate, să ținem mai mult la această țară, la Bucovina noastră dragă.
La Mulți ani, România europeană! La mulți ani, Românie dragă! La mulți ani, români!”, a spus Gheorghe Flutur, care a vorbit și despre investițiile în derulare, subliniind că ”suntem cel mai aproape din ultimul timp pentru ca autostrăzile să vină și în județul nostru”.
- Primăria Suceava a distribuit 1.000 de stegulețe cu tricolorul și 1.000 de fulare tricolore
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a vorbit și el despre patriotism și s-a bucurat că tricolorul a fost omniprezent.
” Astăzi, Primăria Suceava a împărțit 1.000 de stegulețe cu tricolorul și 1.000 de fulare tricolore. M-am bucurat când am văzut niște gesturi mărunte cum ar fi arborarea steagului tricolor la geamul mașinilor. Este un act care arată că ne iubim țara și simbolurile României. Să ne rugăm la bunul Dumnezeu să fie pace, să putem sărbători în fiecare an acest moment important, cel mai important moment din istoria românilor, Unirea Mare”, a spus Ion Lungu.