Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 284 (8508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni, de Ziua Națională

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” a îmbrăcat haine de sărbătoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Deșteaptă-te române” s-a auzit la mijlocul acestei săptămâni, intonat, din toată inima, de peste 100 de elevi, circa 15 profesori și cam tot atâția părinți, la cea de a doua ediție a activității intitulate „Uniți în istorie, tradiții și... delicii”, din cadrul Proiectului educativ „Arc peste timp – istorie, identitate și valori naționale”, derulat în cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni. Coordonat de profesoarele Elena Ghenghea și Laura-Nicoleta Niță, proiectul cuprinde o serie de activități menite a contribui la educarea elevilor în spiritul valorilor naționale și al manifestării sensibilității și creativității cultural-artistice, dar și la conturarea unei personalități în care să se dezvolte firesc și profund sentimentul identității naționale. Desigur, nici una dintre activități nu ar fi fost posibilă fără implicarea directorilor colegiului – prof. Palaghia Radion, Silvia-Mariana Țuca și Lucian Maleș - sau fără sprijinul oferit de membrii comunității locale, agenți economici și mici întreprinzători care au contribuit, fiecare după puteri, la buna organizare a proiectului.

Activitatea, care a constat din mai multe momente, i-a reunit, la fel ca anul trecut, pe elevii claselor cu specializările Turism și Gastronomie (a IX-a J, K și a X-a I, J) coordonați de profesorii diriginți (Iustina Pașcău, Geanina Moroșan, Claudia Suseanu și Marineta Murărescu). De asemenea, clasa a IX-a I, coordonată de profesorul Daniel Maftei, a avut rolul de observator, iar elevii clasei a V-a, îndrumați de diriginta Simona-Magdalena Trușcan, au fost invitații de onoare ai manifestării cultural-artistice. Activitatea a adus laolaltă elevi și părinți, întrucât unul dintre momentele cheie a fost reprezentat de pregătirea și prezentarea unui stand cu produse tradiționale gătite de copii, cu ajutorul membrilor familiilor lor. Totodată, fiecare clasă a realizat și un scurt material video care a surprins momente premergătoare gătitului, dar și din timpul pregătirii preparatelor alese. Foarte bine coordonați, foarte implicați și foarte buni în ceea ce privește gătitul, concurenții celor 4 clase au făcut extrem de dificilă misiunea juriului alcătuit din profesorii: Elena Deleanu, Simona-Magdalena Trușcan, Laura-Nicoleta Niță, Simona-Liliana Manole și Andreea Samson. Standurile foarte bine amenajate și bogate, preparatele gustoase și bucuria de a putea împărtăși cu toți cei peste 130 de spectatori din ceea ce au pregătit i-au determinat pe membrii juriului să acorde doar locul I și locul al II-lea, pentru clasele participante, ceea ce a făcut ca rezultatele finale să fie: la clasa a IX-a, locul I a revenit clasei a IX-a J, iar locul al II-lea – clasei a IX-a K, iar la categoria clasa a X-a, locul I a revenit celor de la clasa X-a I și locul al II-lea celor de la clasa a X-a J. Nici mamele ce le-au fost copiilor alături la gătit nu au fost uitate de organizatori, fiecare dintre ele (Alina Apetri, Florina Bogdănescu, Andreea Dăscălescu, Iuliana-Tatiana Pintilie, Elena Cuciorvă, Ioana Tănase și Diana Bâzâiac) fiind recompensate cu câte o diplomă și un prosop de bucătărie.

Un alt moment a fost reprezentat de concursul de istorie ce a avut ca temă Marea Unire, unde fiecare clasă a participat cu un echipaj format din trei membri, iar cele 12 întrebări la care au trebuit să răspundă nu au ridicat chiar mari probleme, rezultatul fiind  foarte strâns: locul I – clasa a IX-a J, locul al II-lea – clasa a IX-a K, locul al III-lea – clasa a X-a I și locul al IV-lea – clasa a X-a J.

Momentul surpriză l-au reprezentat micuții de clasa a V-a, coordonați de diriginta Simona-Magdalena Trușcan. Aceștia au pregătit o miniparadă a modei cu ținute în culorile drapelului României, realizate din materiale reciclabile. Nu în ultimul rând, spre încântarea publicului, ei au avut și un moment artistic constând în recitarea unui poem patriotic și, respectiv, interpretarea unui cântec din aceeași arie tematică.

 

  • Consiliul Școlar al Elevilor, implicat activ în educarea elevilor în spiritul valorilor naționale

 

Plini de inițiativă și deosebit de creativi când vine vorba de a le fi alături colegilor lor, membrii Consiliului Școlar al Elevilor, sprijiniți de profesoara Anca Oprișanu (consilier educativ), au gândit, la rândul lor, numeroase activități interesante menite să marcheze Ziua Națională. Astfel, șefii tuturor claselor din liceu au luat parte la o serie de prezentări PowerPoint despre semnificația zilei de 1 Decembrie, apoi desenele realizate de elevii colegiului au fost reunite într-o expoziție intitulată „Portrete patriotice”. De asemenea, membrii aceluiași Consiliu al Elevilor au realizat tricouri inscripționate având ca tematică Ziua Națională și au fost mesageri, aducând, atât în cancelarie, cât și în sălile de clasă, mesaje reprezentative pentru ziua de 1 Decembrie, dar și mesajul Regelui Ferdinand, citit, cu mult patos, de elevul Silviu Rusu. Nu în ultimul rând, trebuie amintit și flash mob-ul pregătit de elevii clasei a X-a D și cei ai clasei a VII-a, sub îndrumarea profesoarei Elena Deleanu, care i-a atras, deopotrivă, pe elevii și pe profesorii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”.

 

  • Ziua Bucovinei, marcată de marea familie a elevilor și profesorilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

 

Cu toate că Fălticeniul nu a fost parte a Bucovinei de odinioară, data de 28 Noiembrie, care înseamnă Ziua Bucovinei, nu a putut să rămână nemarcată. La Centrul de Documentare și Informare din cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, profesorul documentarist Mattyllena Boicu și profesoara Maria Peiu au pregătit pentru elevi și profesori o manifestare intitulată „Rădăcini și culori bucovinene”, care a constat într-o serie de activități foarte interesante: „Medalion personalități istorice” - expoziție de carte și desene, „România 360 de grade” – semnificații: 28 Noiembrie - Ziua Bucovinei, 30 noiembrie – Ziua Sf. Andrei, ocrotitorul României, 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Acestora li s-a adăugat și o activitate intitulată, extrem de frumos, „Terapie prin cuvinte”, cuprinzând un spectacol de muzică și poezie patriotică susținut de Grupul vocal instrumental al colegiului, coordonat de aceleași două inimoase profesoare, împreună cu profesoara Elena Deleanu, profesorul Marius Dăscălescu și preotul profesor Ciprian Meștereanu.

De asemenea, tot în spațiul Centrului de Documentare și Informare din cadrul colegiului a fost organizată și activitatea cu titlul „Bucovina, te iubesc”, parte a proiectului „Abilități gastronomice fără limite”, coordonat de profesoara Elena-Daniela Avădănei. Au fost implicate în această activitate clasele a V-a, a XI-a J și a IX-a Cp, iar scopul acesteia a fost promovarea cântecului popular, punerea în valoare a portului popular scos cu cinste din lada de zestre a străbunilor, expunerea de obiecte tradiționale, identificarea tradițiilor și obiceiurilor din zona Bucovinei, readucerea la viață a rețetelor vechi și pregătirea acestora pentru a putea fi degustate de participanți și de invitații lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” a îmbrăcat haine de sărbătoare.
 Vizualizări articol: 1450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” a îmbrăcat haine de sărbătoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei