Chiar dacă dieta este o unealtă preventivă puternică împotriva îmbolnăvirii creierului și a deteriorării cognitive, nu este suficientă de una singură. De fapt, niciun lucru singur nu este suficient. Sinergia și perspectiva holistică sunt importante pentru a continua să fim sănătoși. A venit timpul să învățăm să ne gândim la trupurile noastre ca la un întreg și la viețile noastre ca la o combinație de diferite surse de hrănire, unde hrănirea include, dar nu se limitează la alimentele pe care le consumăm.
În afară de a mânca bine, printre alte forme de hrănire se numără cât de des ne mișcăm corpurile sau cât de des facem exerciții fizice, cât de legați ne simțim de prietenii și de familia noastră, cât de des ne provocăm intelectual pe noi înșine, cât de încântați suntem de carierele noastre și chiar cât de profund dormim. Fiecare dintre aceste elemente susține sănătatea creierului, dar atunci când ne ducem traiul unii împreună cu alții, ele devin mai importante decât suma părților lor. Măsura în care suntem capabili să încorporăm toate aceste obiceiuri sănătoase în viețile noastre de zi cu zi stabilește tocmai cât de sănătoase și trainice devin trupurile noastre.
Multora le este încă greu să creadă că a duce un stil de viață sănătos poate spori puterea creierului nostru pe parcursul vieții și chiar ne poate feri de boli ca Alzheimer. S-a dovedit că un asemenea stil de viață scade într-adevăr riscul de a face boala Alzheimer. Dieta care a fost studiată cel mai mult pentru prevenirea bolii Alzheimer este dieta mediteraneană deoarece are efecte pozitive asupra prevenirii declinului cognitiv la persoanele în vârstă.
Deși se spune că mai multe diete promovează sănătatea creierului și a inimii, nici o dietă nu este susținută atât de puternic de cercetările clinice, așa cum este dieta mediteraneană. Dieta mediteraneană a câștigat popularitate după ce s-a observat că persoanele din regiunile mediteraneene ale lumii păreau să aibă o incidență mai mică a bolilor de inimă. Nu numai că oamenii din zona Marii Mediteraneene erau mai sănătoși, dar și aveau o viață mai lungă. Astfel, cercetătorii au început să studieze stilul lor de viață.
Pe măsură ce mai multe cercetări au devenit disponibile, oamenii de știință au început să realizeze că sănătatea cardiovasculară are un impact imens asupra incidentei bolii Alzheimer. Ei au venit cu o zicală: „Ceea ce este bun pentru inimă este bun pentru creier”. Astfel, dieta mediteraneană a început să fie studiată în ceea ce privește sănătatea creierului.
Un studiu clinic inovator, publicat în 2015, a demonstrat că strategii relativ ușor de încorporat în stilul de viață pentru a lupta împotriva demenței – cum ar fi dieta, exercițiile fizice, stimularea intelectuală și managementul riscului vascular – aveau într-adevăr succes la îmbunătățirea performanței cognitive la adulții mai în vârstă. Pe parcursul a nu mai mult de doi ani, participanții au prezentat o îmbunătățire cu 25% a performanței cognitive. Programul s-a dovedit eficient mai ales în ceea ce privește dezvoltarea abilității de a duce la îndeplinire sarcini complexe, precum amintirea numerelor de telefon si efectuarea eficientă a mai multor sarcini concomitent, abilități care s-a îmbunătățit cu 83%. Mai mult de atât, viteza cu care au fost capabili să realizeze aceste sarcini diferite s-a îmbunătățit cu nu mai puțin de 150%.
Cu excepția somnului, acest studiu a reușit să încorporeze toate ingredientele cunoscute unui stil de viață benefic pentru creier, oferind o dovadă importantă a unei relații cauzale între stilul de viață și o bună condiție cognitivă. Cercetările au început, în sfârșit, să arate că oamenii care duc o viață plină, sănătoasă, acordând atenție acestor elemente interactive, de o importanță crucială, își îmbunătățesc considerabil sănătatea creierului și își diminuează riscul de a suferi de demență. Aceste descoperiri ne oferă alternativa mult dorită pe care o căutam. Nemaifiind inaccesibile, chiar și cei mai sceptici dintre noi își recapătă speranța, precum și motivația de a face ceea ce este necesar pentru a ne proteja pe noi înșine și pentru a prospera.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com