Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava continuă să monitorizeze atent evoluția virusului pestei porcine africane, iar toți porcii mistreți vânați pe fondurile de vânătoare din județ sunt testați privind virusul.
Unul din cei trei mistreți vânați zilele trecute pe Fondul de Vânătoare 66 Baia a ieșit negativ la determinarea virusului în organism, dar pozitiv la anticorpi.
La fel s-a întâmplat și în iulie, pe fondul de vânătoare Dolhasca, cu un mistreț care trecuse prin boală și era imunizat.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că aceste două cazuri din ultimele luni cu porci mistreți care au trecut prin boală și s-au imunizat aduc semnale pozitive. „Avem date deja destul de concrete că populația de porc mistreț a început să treacă prin boală, să supraviețuiască virusului. Este un lucru pozitiv că apar în populația de mistreți aceste cazuri de imunizare”, a subliniat doctorul Voloșeniuc.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.
Din fericire, la porcul domestic, în județul Suceava nu s-a mai înregistrat nici un caz de pestă porcină africană de mai bine de un an de zile.
Între timp, în lume, există mai multe vaccinuri contra pestei porcine africane la care se lucrează intens. În Vietnam, de exemplu, un astfel de vaccin se testează deja în fermele de porci.
Pesta porcină africană a făcut și încă face ravagii economice, inclusiv în județe din România. La porcul domestic, decesul survine la șapte zile de la primele simptome și nu poate fi evitat.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.