Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc a marcat 99 de ani de la înființare, la finele săptămânii trecute, o ceremonie militară și religioasă fiind organizată cu acest prilej.
Un moment important în contextul sărbătoririi zilei colegiului a fost punerea pietrei de temelie a viitoarei biserici militare. La acest serviciu religios a participat un sobor de preoți format din părintele stareț al Mănăstirii Putna - arhimandrit Melchisedec Velnic, părintele protosinghel Hrisostom, părintele arhimandrit Dosoftei, părintele protosinghel Varlaam, preotul militar Valentin Titi Lazăr și preoți din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.
Biserica va avea hramurile „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, care este pomenită, în calendarul ortodox, pe data de 25 noiembrie.
- Distincții oferite
Festivitatea de la finele săptămânii trecute s-a desfășurat în prezența unor personalități importante din structurile Ministerului Apărării Naționale, absolvenți ai colegiului câmpulungean, foști comandanți ai instituției, preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și reprezentanți ai oficialităților publice locale, o ceremonie militară și religioasă.
Cu acest prilej, Comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, dorind a răsplăti meritele Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, a conferit „Emblema de onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite”. Distincția a fost înmânată de către locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, absolvent al colegiului, promoția 1986.
Totodată, le-au fost oferite distincții, diplome de merit și sincere felicitări pentru activitatea desfășurată unor cadre militare, didactice, personal civil contractul și elevi.
Ziua de 25 noiembrie s-a încheiat cu un spectacol susținut de către Ansamblul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”. Alături de elevii ștefăniști au evoluat pe scena colegiului și elevii corului de la Seminarul Teologic Liceal „Sfinții Trei Ierarhi”, împreună cu Orchestra Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași.
Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” duce mai departe tradițiile Liceului Militar „Ștefan cel Mare”, înființat la 25 noiembrie 1924 la Cernăuți, prin Înalt Decret Regal nr. 3889, semnat de regele Ferdinand.
„Activitatea colegiului câmpulungean este sinonimă cu performanța, rezultatele elevilor la examenul național de bacalaureat și la examenul de admitere în instituțiile militare de învățământ superior făcând dovada muncii de calitate, a implicării cadrelor militare și didactice în procesul educațional și de formare a tinerilor ștefăniști. Se alătură performanțelor elevilor militari și rezultatele de la concursurile și olimpiadele școlare, de la concursurile internaționale, și nu în ultimul rând, reușita celor care, an de an, au fost admiși la studii la cele mai prestigioase instituții de învățământ militar din Statele Unite ale Americii”, au transmis reprezentanții colegiului.