Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 280 (8504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Timp de mai bine de o lună

Expoziția ”28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România” la Vicovu de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Moţiunea istorică privind Unirea ”Țării Fagilor”, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin și Nistru, cu Regatul României. Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 Noiembrie drept ”Ziua Bucovinei”, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii noastre a acestui veritabil ”moment astral”, care a dus la reîntregirea Țării în partea de nord-est, în granițele sale legitime din punct de vedere al dreptului istoric și cel al principiului naționalităților.

Expoziţia itinerantă ”28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, realizată la Muzeul de Istorie de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cuprinde 25 de panouri, care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, fotografiile unor personalităţi politice şi militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.

Timp de mai bine de o lună de zile, începând cu data de 27 noiembrie a.c., expoziţia este găzduită de Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus, care poartă numele unuia din principalii artizani ai Unirii Bucovinei – Ion Nistor.

Evenimentul are loc la inițiativa profesorului de istorie Ionel Puha, director adjunct, și cu sprijinul directorului acestei instituții, profesor Angelica Chachula.

Drept urmare, elevii şi toți iubitorii de istorie de aici, precum și cei aflați în trecere prin această frumoasă localitate bucovineană în sezonul sărbătorilor de iarnă, sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia, care îşi propune să-și aducă contribuţia la o mai bună înţelegere a semnificației profunde a actului Marii Uniri din 1918.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția ”28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România” la Vicovu de Sus.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția ”28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România” la Vicovu de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei