Tribunalul Suceava a admis, vinerea trecută, o solicitare a procurorilor de la DNA – Serviciul Teritorial Suceava, prin care două autoturisme de lux din dosarul de corupție de la Permise și Înmatriculări pot fi valorificate.
Este vorba de două din cele opt autoturisme de lux care au fost puse sub sechestru, majoritatea aparținând comisarului-șef Radu Ionuț Obreja ori unor intermediari ai acestuia sau chiar complici la activitatea infracțională.
Procurorii DNA au făcut această solicitare în condițiile în care depozitarea acestor mașini atrage costuri importante, dar și pentru că ele își pierd din valoare.
Cum inculpații din acest dosar nu sunt declarați vinovați printr-o decizie judecătorească, sumele provenite din vânzarea mașinile vor fi blocate într-un cont și nu vor putea fi folosite până când dosarele de corupție nu vor avea un verdict în instanță.
Este vorba de un autoturism VW, model Arteon, fabricat în 2020, înmatriculat în Suceava pe numele fostei soții a lui Obreja, respectiv de un VW Golf înmatriculat în 2019.
Autoturismele se află în custodia Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care se va ocupa și de valorificarea lor.
În același dosar a existat și o cerere de restituire a mașinii formulată de fosta soție a lui Obreja, însă solicitarea a fost respinsă.
Decizia Tribunalului Suceava se află încă în termenul în care poate fi contestată.
După cum am mai arătat în Monitorul de Suceava, în acest dosar sunt puse sub sechestru opt mașini în valoare de zeci de mii de euro fiecare, unele având drept an de fabricație 2020, iar cele mai vechi fiind din 2016.
Printre mașinile găsite la percheziții și puse sub sechestru se mai află un Audi A4 Limousine, un BMW seria 7 740D xDrive, în valoarea de circa 90.000 de euro, un Audi Q7, în valoare de 60.000 de euro, Mercedes-Benz Viano, Audi A6, un Mercedes-Benz GLE - de peste 70.000 de euro şi un Volkswagen Golf tunat.
Din ancheta DNA rezultă că cel puțin o parte din aceste mașini erau cadouri făcute de Obreja complicilor.
De exemplu, un autoturism Suzuki Vitara ar fi ajuns în folosința lui Mihai Martin, ofițer la Serviciul Județean Anticorupție Suceava, și ar fi fost primit de la comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, drept răsplată pentru că primea informații despre sesizările care îl priveau privind fapte de corupție.
Fostul șef de la Permise și Înmatriculări, Radu Ionuț Obreja, este trimis în judecată de procurorii de la DNA în nu mai puțin de cinci dosare care se află în faza de judecată.
Procurorii DNA acuză un prejudiciu amețitor în cazul lui Obreja. Este vorba de zeci de apartamente, terenuri, mașini, garaje și bani cash totalizând sute de mii de euro.
Cea mai mare parte a bunurilor erau achiziționate pe numele unor intermediari, iar pentru a nu pierde evidența, Radu Obreja consemnase totul în agendele ridicate cu ocazia perchezițiilor din noiembrie 2020 și cu ajutorul cărora procurorii DNA au putut să își facă o idee clară asupra dimensiunii șpăgilor pe care fostul șef de la Permise și Înmatriculări le-ar fi luat de-a lungul timpului.