Seria evenimentelor culturale organizate de Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, dedicate Zilei Bucovinei, a început cu vernisajul Expoziției de pictură „Bucovina – Gând și culoare”.
Evenimentul a fost realizat sub egida instituţiei gazdă - TMMVS, a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) şi a Asociaţiei Artă şi Umanitate (AAU), iar curatorul expoziției este cunoscuta artistă vizuală Lucia Pușcașu. În cadrul expoziției pot fi admirate creațiile a cinci artiști plastici, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Oana Ruxandra Hrișcă, Viorica Ana Moruz, Pușa Pîslaru, Lucia Pușcașu și Camelia Sadovei.
„Acest eveniment este organizat cu prilejul Zilei Bucovinei și ne bucurăm că la Teatru au loc evenimente frumoase, care demonstrează că viața culturală a Sucevei este intensă, iar aici fac casă bună atât teatrul, pictura, poezia și muzica. Astăzi avem o expoziție organizată de <bucovinence de poveste> – spun asta pentru că evenimentul se înlănțuie cu cel ulterior – lansarea cărții cu acest titlu”, a fost introducerea făcută de managerul instituției culturale, Angela Zarojanu.
Prezentarea lucrărilor din expoziție și a autoarelor acestora a fost făcută de inițiatorul evenimentului - artistă vizuală Lucia Pușcașu.
„Vă propunem o expoziție inspirată din frumusețile Bucovinei, din tradițiile și arhitectura zonei”, a spus Lucia Pușcașu, care este pictor și tapiser, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, cupeste 150 de participări la expoziții județene de grup, saloane și concursuri naționale, trienale și bienale.
„Purtăm rădăcinile în noi – fântâna, cuptorul, vatra, gardurile, peisajele cu căpițe - totul îmi aduce aminte de zona din care provin, Bucovina, sper să transmită mai departe aceleași emoții pe care le-am avut când le-am făcut. În același timp, îmi aduc aminte de tatăl meu, Mircea Hrișcă, care întotdeauna s-a considerat bucovinean get-beget și acum ar fi împlinit 85 de ani”, a spus Oana Ruxandra Hrișcă.
„Dacă ați trecut prin Humor, ați văzut agățate prin copaci, bătute în cuie, traistele tradiționale, pe lângă care nu am putut trece fără să le pictez. Au rezultat două lucrări, din care una se numește <Doar 50 de lei> - pentru că, surprinzător, ce e frumos și tradițional se vinde cu doar 50 de lei”, a explicat Viorica Ana Moruz.
La final au fost prezentate și lucrările artistului Lucia Pușcașu - „Casa străbunicii” în care au trăit, au muncit, au procreat generații, „Raza de lumină”, cu cele patru elemente ale vieții, dar și „Case din Bucovina”, toate tablourile sale fiind considerate „dialoguri între lumină și culoare”.
Toate lucrările expoziției „Bucovina – Gând și culoare” pot fi admirate la etajul TMMVS, în spațiul expozițional, inclusiv luna viitoare.