luni, 27 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 279 (8503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Strategia Națională de Acțiune Comunitară – SNAC

Târgul caritabil „Toamna rodește fapte bune”. „Săptămâna fructelor și legumelor donate”, la Colegiul Tehnic Rădăuți

Munca voluntarilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți are valoare! Campanianațională socială „Săptămâna fructelor și legumelor donate”a adus împreună elevii voluntari, într-o impresionantă colaborare. O echipă unită, puternică, dornică să pună în practică entuziasmul, bucuria și sentimentul de împlinire că poate ajuta.

Toamna darnică a coborât în sala de sport a colegiului cu roade bogate și parfumate flori, cu produse tradiționale, cu voie bună.

Standurile Târgului caritabil „Toamna rodește fapte bune” s-au umplut de bunătăți: tarte, prăjituri, fructe pe alese, dar și compoturi, sucuri și siropuri naturale, dulcețuri, borcane cu zacuscă și tocană, pâine, colăcei, sarmale cu aromă de varză proaspătă.  

Timp de câteva zile, printr-o mobilizare exemplară, cu dorința mărturisită de a transforma gândul bun în faptă bună, 400 de elevi voluntari, sub coordonarea doamnei prof. dr. Aurica Daneliuc și cu implicarea a 15 cadre didactice, au acționat suflet lângă suflet, pentru a aduna cantități impresionante de produse, în vederea donării acestora persoanelor vârstnice de la Căminul de bătrâni de la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Buciumeni – Fălticeni și copiilor defavorizați de la Centrul Social „Maria Ward” din Rădăuți. Astfel, au fost strânse, prin donație, 200 kg de ceapă, 400 kg de cartofi, 200 kg de morcovi, 340 kg de varză, 50 kg de făină de grâu, 100 de borcane cu mazăre și 789 de borcane cu dulceață, gem, compot, zacuscă, tocană.

Într-un mare freamăt entuziast, la standurile cu bunătăți propuse spre vânzare, voluntarii și-au pus talentul antreprenorial în acțiune. Este de menționat faptul că, din vânzarea unor produse gustoase, aromate, delicioase, altele decât cele menționate mai sus - prăjituri de casă, plăcinte, fructe, sucuri, siropuri, compoturi, dulcețuri, sarmale și alte bunătăți - s-a strâns frumoasa sumă de 4.600 lei.

Hotărârea luată în unanimitate a fost ca tot ce s-a strâns prin donație sau prin vânzare (produse și bani) să fie împărțit în mod egal: jumătate să ajungă la bătrânii de la Mănăstirea Buciumeni - Fălticeni și jumătate la copiii de la Centrul Social „Maria Ward” din Rădăuți. În acest sens, încărcați cu „darurile toamnei”, voluntarii s-au deplasat la beneficiarii stabiliți.

Nu mai este nici o îndoială că la Colegiul Tehnic Rădăuți voluntariatul SNAC înseamnă implicare, altruism, compasiune și reflectare asupra nevoii de a înțelege și a ajuta.

Dovadă stau proiectele inițiate, organizate și desfășurate în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară atât în anul școlar trecut, cât și în acest an, și anume: „Darul de lumină și de speranță” (proiect laureat la nivel județean și premiat la nivel național cu mențiune) și „Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine”. Așa am intitulat noul nostru proiect social umanitar de voluntariat.

Deloc întâmplător, pentru că prin voluntariat, fiecare dintre noi își poate evidenția calitățile personale, în care respectul, sensibilitatea și empatia sunt valori esențiale pentru raportarea la sine și la ceilalți. Fapta bună este, înainte de toate, calea spre sine și ea continuă dincolo de noi, spre semenii noștri, prin asumarea a ceea ce simțim că trebuie făcut în numele BINELUI. Astfel, se construiește puntea care leagă suflete, gânduri, idei, sentimente, puntea care ne unește cu ceilalți.

Toate activitățile organizate și desfășurate la colegiul nostru în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, începând cu anul școlar trecut și până în prezent (și chiar nu au fost deloc puține!!!), au demonstrat că voluntariatul a fost îmbrățișat cu interes, responsabilitate, implicare, dorință de a contribui la binele semenilor dezavantajați, în special al bătrânilor și al copiilor.

Este de menționat că doar în două luni, în cadrul noului proiect „Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine” am desfășurat peste opt activități, fapt lăudabil la adresa tuturor voluntarilor noștri!

 

Și în acest an școlar, ,,Săptămâna fructelor şi legumelor donate" a avut un scop precis - acela de a deveni mai sensibili, mai înțelegători cu privire la situaţia dificilă în care se află unele persoanele afectate fie de lipsa de alimente, fie de lipsa de afecțiune, fie de viața însingurată.

Toți voluntarii de la Colegiul Tehnic Rădăuți au dorit ca, prin această acțiune comunitară, să consolideze faptele bune, să demonstreze că le pasă de semenii dezavantajați, neajutorați. Ei consideră că doar astfel devin solidari în scopuri caritabile, în care contează valenţele umanitare, implicarea, angajamentul, responsabilitatea. Mărturisirile făcute de câțiva dintre elevii voluntari sunt cu adevărat emoționante.

„Nu pot descrie în cuvinte sentimentele resimțite astăzi la copiii din Centrul Social <Maria Ward>. Sclipirile ochilor, emoțiile și bucuria acestora pur și simplu m-au înduioșat profund. Când ajutăm, parcă vedem lumea din jur cu alți ochi.” (Covaşă Rebeca-Ioana, clasa a IX-a C) 

„Pentru mine, voluntariatul în cadrul proiectului SNAC <Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine> devine o călătorie a inimii. Ca voluntar, fiecare act este un răspuns direct la chemarea divină de a hrăni, învăța, susține și alina.

Fiecare efort depus pentru a aduce lumină în sufletele copiilor vulnerabili este un pas către împlinirea învățăturii sacre. Astfel, voluntariatul devine nu doar o datorie, ci o binecuvântare, iar fiecare gest devine o rugăciune în acțiune.” (Buceac Valentina , clasa a IX-a C)

 

„Un zâmbet, o îmbrățişare, o urare bună, o masă caldă sau o bucurie sunt lucruri pe care noi le vedem şi le trăim în fiecare zi. Însă copiii de la Centrul Social <Maria Ward> nu au parte de ele. Acești copii defavorizați, cu familii dezbinate şi condiții de viață grele, mi-au umplut ochii de lacrimi.

Bucuria tuturor când au văzut atât de mulţi oameni, fiecare cu o plasă plină cu cadouri, este de nedescris. Aceşti copii ne-au primit şi s-au comportat cu noi ca şi cum am face parte din familia lor. A fost copleşitor tot ce s-a întâmplat. Dar voluntariatul tocmai în asta constă - acceptarea existenței unei probleme şi remedierea acesteia cu ajutorul comunității.”(Robert Botezatu, clasa a X-a D)

„De fiecare dată când m-am aflat alături de bunicii de la Buciumeni - Fălticeni, bucuria din ochii lor a întâlnit devotamentul voluntarilor. Fiecare zâmbet de pe fețele bătrâne și obosite a fost pentru mine ca o binecuvântare, iar fiecare moment petrecut alături de acești bătrâni mi-a adus lumină în suflet. Voluntariatul nu este doar despre timpul oferit, ci despre dragostea și schimbările pe care le aducem în viețile celor care au nevoie de noi.” (Roberta Juravle, clasa a XI-a B)

Consemnările elevilor voluntari au fost făcute în urma deplasării la Centrul Social „Maria Ward” din Rădăuți, în data de 22 noiembrie 2023, și la Căminul de bătrâni de la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Buciumeni – Fălticeni, în data de 23 noiembrie 2023.

Lucrând alături de elevii voluntari pentru Târgul caritabil „Toamna rodește fapte bune” din cadrul „Săptămânii fructelor și legumelor donate”, unul dintre ei a afirmat: „Doamna profesoară, SNAC-ul este un fenomen la colegiul nostru! Ne place grozav de tare!” Nu mai este nevoie de nici un comentariu. Ceea ce simt elevii voluntari, prin mărturisirea făcută, este cea mai frumoasă dovadă că fapta bună îi împlinește sufletește.

Despre acest lucru a vorbit și doamna inspector Tatiana Vîntur, care a participat la activitatea noastră, însoțită de doamna Beatrice Filipiuc, inspector școlar cu atribuții teritoriale. Doamna inspector Tatiana Vîntur a acordat voluntarilor timp prețios, dialogând cu ei pe tema conștiinței binelui, a valorilor morale dobândite prin activitățile de voluntariat, a competențelor de interrelaționare, insistând pe promovarea și întărirea mișcării de voluntariat interactiv.

Ambele doamne inspectoare, alături de elevii voluntari, de conducerea colegiului și de cadrele didactice implicate în activitate, s-au deplasat la Centrul Social „Maria Ward” din Rădăuți, participând la actul filantropic, stimulând implicarea în viața comunității. Aprecierea și recunoștința tuturor celor din Centrul Social s-au răsfrânt în privirile luminate de bucurie, în cuvintele de mulțumire, în îmbrățișări și strângeri de mâini.

Organizarea Târgului caritabil în cadrul „Săptămânii fructelor și legumelor donate”, precum și derularea tuturor celorlalte activități cuprinse în proiectul SNAC „Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine”au ca rezultate așteptate lărgirea sferei de cunoaștere umană, prin descoperirea aspectelor triste din viața persoanelor singure, bolnave, abandonate; dezvoltarea stărilor afective pozitive, prin stabilirea unor punți de legătură cu persoane care aparțin unor medii sociale diferite; colaborarea în cadrul echipei și asumarea responsabilităților; eficientizarea relației școală – comunitate – biserică.

Implicarea unui număr mare de elevi – peste 400 - și a 15 cadre didactice în activitatea desfășurată cu prilejul Campaniei „Săptămâna legumelor și fructelor donate”este dovada unei depline conștientizări a principiilor de bază ale voluntariatului: cooperarea, ajutorul reciproc, unicitatea, încrederea, empatia, abordarea individuală, educația și prietenia.

Într-adevăr, munca voluntarilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți are valoare! Ei sunt cu adevăratvoluntari de fapte bune, care cultivă conștiința binelui!

 

A consemnat prof. dr. Aurica Daneliuc, coordonator SNAC la Colegiul Tehnic Rădăuți

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul caritabil „Toamna rodește fapte bune”. „Săptămâna fructelor și legumelor donate”, la Colegiul Tehnic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Târgul caritabil „Toamna rodește fapte bune”. „Săptămâna fructelor și legumelor donate”, la Colegiul Tehnic Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei